Friday, April 24, 2009

Tutorial Overflow/Scroll

Memandangkan ramai yang request untuk code ni so aku buat tutorial serba sedikit untuk code Overflow/Scroll pada gadget. Kegunaan code ini untuk singkatkan/memendekkan gadget yang terlalu panjang atau berulang seperti masa nak letak award, banner, gambar dan lain² lagi pada sidebar. Berikut adalah langkah² memasukkan code tersebut:

1. Login ke ID Blogger atau terus ke "Dashboard"
2. Klik "Layout" dan Masuk di Bahagian "Page Elements"

3. Pilih "Add a Gadget" pada sidebar seperti di atas kemudian pilih "HTML/JavaScripts" dengan klik butang seperti gambar di atas dan gambar rajah seperti dibawah akan keluar.

4. "Configure HTML/JavaScript" akan keluar setelah butang di klik seperti di bawah dan mulakan dengan copy code Overflow/Scroll dalam kotak di bawah dan paste kedalam "Configure HTML/JavaScript" untuk kelebaran dan22



5. Paste code di atas pada atas@awal dalam kotak "Configure HTML/JavaScript" kemudian mulakan dengan memasukkan link Award, Banner, Gambar atau sebagainya seperti gambar dibawah. Kelebaran dan ketinggan (width: dan height:) boleh diubah mengikut citarasa masing² tapi pastikan lebar (width) tidak melebih sidebar template masing² agar tidak terkeluar atau tersasar daripada garisan
Dan hasilanya adalah seperti di bawah ini

Dari Azizan4444


Dari Edan Coba


Dari Luvida


Dari Daus


Dari Cik Angah


Dari Yanie


Dari Borneo Falcon


Dari rosCha


Dari PJ


Penambahan
Selain code Overflow/Scroll ini kawan² jugak boleh menggunakan code HTML marquee sebagai alternatif seperti tutorial yang lepas dengan copy dan paste code seperti dibawah ini


Dan hasilanya adalah seperti di bawah ini











Ok tu jer... Enjoy!~

20 comments:

Shitsurei shimashita said...

makasih mr.ady coz sudi melayan permintaan kami. di harap apa yg Allah memberkati hidup tuan dan merahmati usaha tuan mengajar kami.
Sharing is caring.

sajeedhani. said...

begune sgt ini.
trimas ya!
:)

Ady Syam said...

Thanx Bro... semoga kita dapat manfaat dan saling bertukar fikiran untuk menambah ilmu dan pengetahuan di dada :)

Mummy Dasy said...

mekasih berguna sgt. ku cedok ilmu ni ye..

Ivy Metaga said...

tq ady...nt sy cuba buat...

Dee said...

camana nk dptkan link utk award..kena setkan award2 tu suma kat satu2 link ke..wah..masih x phm ni..garu2 pala..tolong!!

Selamburb said...

bagus..ni la yg dicari2..
kalo x tau mana nak
letak award manyak2..

Ady Syam said...

Dee link award tu boleh di cilok melalui blog tuan rumah dengan right click pada gambar > properties kemudian copy lin location'nya :)

luvida said...

tq...
da wt da..
hee
:D`

Fairuz Selamat said...

uwaaa... gue gak berjaya melakukannya.. how to set up the collum to be selevel.. dah wat.. jd 3 collum tp dia tak tersusun.. satu kat bawah.. satu ketepi.. uwaaaaa

moonie said...

bagus tol..maseh la..dah lamer aku carik..

kang ader lai..masokkan lai tutorial yg best2

[:: nisa ::] said...

cane nk wt marquee tu..
sy ltk 5 award kt c2..
tp die jz kuar 2 je..
x phm cne nk ltk utk image byk cm cth kt ats tu...

Yanie said...

thanks for the tutorial ady syam... :)

JanG45 said...

memang best

eNaSaN said...

sy dh try wat tp pesal xleh yer..dia x mau kuar ler...huhuhu

Afendy @ Ustazkodimero said...

erk x jadik ler

wanshah said...

memang best la adysyam. bagus gler tutorial nih. moga murah rezki awk cz xkedekut ilmu. sy dah lama follow blog ni. memang best la. caya sama lu. ^_^

eyena said...

huhu dah buat tapi tak dpt pon.. huu sedih2.. ke sye tak reti dgn code2..waa tidak..

** atie + farid + aisyah ** said...

salam....ady...nak tanye..

kalau nak letak kat entry yang bergamba..cam ne ye? nak letak code kat mane?

NurShahFamily said...

akum edy.....

nur nk tanya la kalau pic tu tak de code cam ner lak huhuhuhu...