Wednesday, June 3, 2009

Panduan Memilih Template

Bagi mereka yang telah melakukan beberapa setting di dalam blog, langkah seterusnya yang perlu dilakukan adalah memilih template.

Template adalaah design-design laman web ataupun blog berserta kompenen seperti background, gambar, sidebar dan sebagainya. Template memainkan peranan penting untuk blog kerana blog yang cantik dan kemas membuatkan pengunjung akan terus membaca dan singgah lebih lama selain isi posting yang menarik untuk bacaan umum.
Semasa mendaftar anda telah memilih template yang sesuai dan kini anda masih boleh menukar template tersebut. Berikut adalah langkah² untuk menukar template pada blog.

1. Login ke ID Blogger atau terus ke Dashboard
2. Pilih Layout dan terus ke tab Pick New Template untuk memulakan pencarian template yang diminati.
3. Kemudian SAVE TEMPLATE dan selesai untuk memilih template asas.


Bagi mereka yang ingin menggunakkan template yang di download berikut adalah laman popular untuk anda mendownload.

http://blogger-templates.blogspot.com
http://freetemplates.blogspot.com
http://cool-template.blogspot.com
http://public-template.blogspot.com
http://www.pyzam.com/bloggertemplates
http://www.scrappinblogs.blogspot.com
http://www.thecutestblogontheblock.com

*ada lebih banyak lagi web yang menyediakan free template yang anda boleh cari

Pastikan anda membuat backup template sebelum memulakan sebarang perubahan untuk upload template baru. sila rujuk Tutorial Backup Template

Cara² untuk memuat turun template yang di download.
1. Login ke ID Blogger atau terus ke Dashboard
2. Pilih Layout dan terus ke tab Edit HTML
3. Klik butang Browse untuk meletakkan Template Download kemudian Upload
4. Jangan SAVE & CONFIRM dulu. Rujuk Tutorial Save Widget untuk mengelakkan widget lama hilang.

Nota : nak aku buatkan template? YM jer pengerasnya belakang cerita heuheuheu....

4 comments:

nurulramizah said...

saya nak encik tulun buatkan templated tuk saya..ade mslh la semasa saya nak tukar templated....

sutera kasih said...

salam..sy ada masalah..nak tukar template...urmm..sy dah siap download template n dah browse n upload kat blogger..tapi...error...ermmm..knpe yer???xfhm

Anonymous said...

thank you !!!!

Muhammad Faris bin Yahya said...

Pelik! kenape pick new template tu aku tak de??