Sunday, November 29, 2009

The Twilight Saga & Ninja Assassin

Baru balek dari tengok movie kat MBO, Galaxy Ampang. Seperti biasa hujung minggu ni aku pergi tengok sorang² memandangkan tiada aktiviti yang hendak dilakukan selepas 2 Hari Raya Korban berlalu. Tak dapat ajak orang rumah sebab baby masih kecik huhuhu... Peluang tengok wayang minggu ini aku layan direct 2 movie berturut². Jom layan review....


The Twilight Saga : New Moon
Movie ni merupakan filem kedua selepas movie pertamanya Twilight (2008), terus terang aku cakap movie pertama aku tak pernah tengok, aku layan movie ni sebab tengok trailer dia kat nuffnang macam best. Tapi after layan hurmm... buleh tahan laaa... Cerita The Twilight Saga : New Moon ni mengisahkan seorang remaja perempuan bernama Bella lakonan Kristen Stewart yang telah jatuh cinta dengan seorang vampire.

Edward adalah vampire, tapi ia tidak memiliki taring dan keluarganya adalah unik kerana mereka memilih untuk tidak minum darah manusia. Kecergasan dan jenaka, Edward melihat langsung ke jiwa Bella membuatkan mereka terjerumus ke dalam sebuah gairah, mendebarkan dan asmara yang tidak lazim, bagi Edward, Bella adalah apa yang ia tunggu sepanjang 90 tahun untuk dijadikan pasangannya. Tetapi semakin rapat mereka, semakin banyak halangan Edward harus perjuangkan untuk melawan tarikan primal baunya, yang boleh menghantar dia ke hiruk-pikuk tak terkendali. Apa yang akan Edward & Bella lakukan ketika sebuah klan vampire baru - James (Cam Gigandet), Laurent (Edi Gathegi) dan Victoria (Rachelle Lefevre) datang ke bandar dan mengancam akan mengganggu cara hidup mereka? Anda juga akan disajikan dengan watak serigala jadian iaitu Jacob (Taylor Lautner) yang amat meminati Bella dan bertanggungjawab melindunginya. Saksikanlah cinta tiga segi dan pertarungan antara vampire dan serigala jadian dipawagam berhampiran.

Cerita ni kalau tak silap akan ada sambungan pada tahun depan dan 2011 iaitu The Twilight Saga: Eclipse dan The Twilight Saga: Breaking Dawn.


Ninja Assassin
Movie ni untuk 18SG, dan memang betul² ganazz... Hero movie ni Raizo lakonan Rain (Korea) adalah salah satu pembunuh paling kejam di dunia. Dia diambil dari jalanan sebagai anak angkat dan dilatih serta diubah untuk menjadi pembunuh terlatih oleh Klan Ozunu iaitu sebuah kumpulan rahsia yang dianggap sebagai mitos. Setelah meningkat dewasa Raizo tidak dapat menerima pegangan yang dipegang kuat oleh Klannya sehingga pada suatu hari temannya dibunuh kerana cuba melarikan diri daripada klan tersebut. Dia cuba bangkit namun ditewaskan tetapi berjaya melarikan diri dan akan membalas dendam suatu hari nanti.

Di Berlin, agen Europol Mika Coretti (Naomie Harris) telah menemui sebuah jejak wang yang menghubungkan beberapa pembunuhan politik ke rangkaian bawah tanah yang tidak boleh mengesan pembunuh dari Timur Jauh. Menentang perintah atasannya, Ryan Maslow (Ben Miles), Mika cuba membongkar fail agen rahsia untuk mengetahui kebenaran di sebalik pembunuhan. Siasatannya membuahkan hasil, dan Klan Ozunu menghantar pasukan pembunuh untuk menghapuskan Mika yang dipimpin oleh Takeshi (Rick Yune). Raizo menyelamatkan Mika tetapi dia tahu bahawa klan Ozunu tidak akan berehat sehingga mereka berdua dihapuskan. Raizo dan Mika harus mempercayai satu sama lain jika mereka ingin bertahan untuk terushidup dan sekaligus untuk menumbangkan klan Ozunu yang sukar difahami.

Tak rugi tengok movie ni, betul² kaw... dia tetak orang guna samurai macam real... putus sana sini.. huhuhu.. ada berani? tengoklah!!!!

Thursday, November 26, 2009

Selamat Hari Raya Aidiladha

Salam... Bagi pihak SII aku ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan selamat menyambut Hari Raya Aidiladha pada semua warga muslim di Malaysia. Tahun ini mungkin ramai yang akan pulang ke kampung halaman memandangkan Aidiladha jatuh pada hari Jumaat sekaligus buleh bercuti selama 3 hari. Seperti tahun sebelumnya Aidiladha kusambut secara sederhana di kota. Tahun ni juga merupakan Aidiladha pertama kali kusambut bersama isteri dan anak tersayang. Alhamdulillah kini Syahmi genap 44 hari dan isteri aku telah habis berpantang. (tapi dia kata nak pantang 100 hari huhuhu).

Mohon maaf sekiranya sepanjang aku berblog ada tertaip, terkasar, tersendir bahasa yang kurang menyenangkan kepada pengunjung dan juga blogger. Hujung tahun ini juga genap setahun aku berblogging. Jika ada tersalah dan tersilap mohon tunjuk ajar.

Maaf sekali lagi sekiranya ada request yang belum dapat ditunaikan memandangkan keadaan sekarang tidak mengizinkan aku untuk kerap berblogging. Semalamaku baru sahaja kembali daripada Terengganu dan Pulau Pinang selepas 2 minggu berturut-turut outstation dan minggu depan pula Insyallah aku akan ke Cikarang, Indonesia atas urusan kerja. Jika masih ada request yang belum dilaksanakan sila emailkan apa jua request ke email atau YM sahaja semasa aku online.

Selamat Menyambut Hari Raya Aidiladha......

Friday, November 20, 2009

Si Budak Penjual Kuih

Hari itu selepas seminggu beraya dikampung,saya pulang ke Kuala Lumpur. Memikirkan highway PLUS sibuk, saya menyusuri laluan lama. Pekan pertama yang saya lintas ialah Teluk Intan. Terasa mengantuk, saya singgah sebentar disebuah restoran di pinggir pekan itu. Sebaik memesan makanan, seorang kanak-kanak lelaki berusia lebih kurang 12 tahun muncul dihadapan.

"Abang nak beli kuih?" katanya sambil tersenyum. Tangannya segera menyelak daun pisang yang menjadi penutup bakul kuih jajaanya.

“Tak apalah dik... Abang dah pesan makanan," jawap saya ringkas.

Dia berlalu. Sebaik pesanan tiba, saya terus menikmatinya. Lebih kurang 20 minit kemudian saya nampak kanak-kanak tadi menghampiri pelanggan lain, sepasang suami isteri agaknya. Mereka juga menolak, dia berlalu begitu saja.

"Abang dah makan, tak nak beli kuih saya?" katanya selamba semasa menghampiri meja saya.

"Abang baru lepas makan dik. Masih kenyang lagi ni," kata saya sambil menepuk-nepuk perut.

Dia beredar, tapi cuma setakat dikaki lima. Sampai disitu, di meletakkan bakulnya yang masih sarat. Setiap yang lalu ditanya, "Tak nak beli kuih saya bang, pak cik, kakak atau makcik?"

Molek budi bahasanya! Mamak restoran itu pun tidak menghalng dia keluar masuk ke premisnya bertemu pelanggan. Sambil memerhati, terselit rasa kagum dan kasihan dihati saya melihatkan betapa gigihnya dia berusaha. Tidak nampak langsung tanda-tanda putus asa dalam dirinya, sekalipun orang yang ditemuinya enggan membeli kuihnya.

Selepas membayar harga makanan dan minuman, saya terus beredar bekereta. Kanak-kanak itu saya lihat berada agak jauh di deretan kedai yang sama. Saya buka pintu, membetulkan duduk dan menutup pintu. Belum sempat saya menghidupkan enjin, kanak-kanak tadi berdiri di tepi kereta. Dia menghadiahkan sebuah senyuman. Saya turunkan cermin, membalas senyumannya. Saya lihat umurnya lebih kurang 12 tahun.

"Abang dah kenyang, tapi mungkin Abang perlukan kuih saya untuk adik-adik Abang, ibu atau ayah Abang" katanya petah sekali sambil tersenyum. Sekali lagi dia mempamerkan kuih dalam bakul dengan menyelak daun pisang penutupnya.

Saya tenung wajahnya, bersih dan bersahaja. Terpantul persaan kesian dihati. Lantas saya buka dompet, dan menghulurkan sekeping not merah RM10. Saya hulurkan padanya.

"Ambil ni dik! Abang sedekah. Tak payah abang beli kuih tu," saya berkata ikhlas kerana perasaan kasihan meningkat mendadak. Kanak-kanak itu menerima wang tersebut, lantas mengucapkan terima kasih terus berjalan kembali ke kaki lima deretan kedai. Saya gembira dapat membantunya. Setelah enjin kereta saya hidupkan, saya mengundur. Alangkah terperanjatnya saya melihat kanak-kanak itu menghulurkan pula RM10 pemberian saya itu kepada seorang pengemis yang buta kedua-dua matanya.

Saya terkejut, lantas memberhentikan semula kereta, memanggil kanak-kanak itu.

"Kenapa bang nak beli kuih ke?" tanyanya.

"Kenapa adik berikan duit Abang tadi pada pengemis tu? Duit tu Abang bagi adik!" kata saya tanpa menjawap pertanyaannya.

"Bang saya tak boleh ambil duit tu. Mak marah kalau dia dapat tahu saya mengemis. Kata mak kita mesti bekerja mencari nafkah kerana Allah berikan tulang empat kerat pada saya. Kalau dia tahu saya bawa duit sebanyak itu pulang, sedangkan jualan masih banyak, mak pasti marah. Kata mak, mengemis kerja orang yang tak berupaya, saya masih kuat bang!" katanya begitu lancar.

Saya sebak, sekaligus kagum dengan pegangan hidup kanak-kanak itu. Tanpa banyak soal saya terus bertanya berapa semua harga kuih dalam bakul itu.

"Abang nak beli semua ke?" dia betanya dan saya cuma mengangguk. Lidah saya kelu nak berkata.

"RM25 saja bang."

Selepas dia memasukkan satu persatu kuihnya kedalam plastik, saya hulurkan RM25. Dia mengucapkan terima kasih dan terus berlalu.

Saya perhatikan dia sehingga hilang daripada pandangan.Dalam perjalanan ke Kuala Lumpur, baru saya terfikir untuk bertanya statusnya. Anak yatimkah? Siapakah wanita berhati mulia yang melahirknya? Terus terang saya katakan, saya beli kuihnya bukan lagi atas dasar kasihan, tetapi kerana rasa kagum dengan sikapnya yang dapat menjadikan kerjayanya satu penghormatan.

Sesungguhnya saya kagum dengan sikap kanak-kanak itu. Dia menyedarkan saya, siapa kita sebenarnya!


Moral :
Satu perjalananan seorang kanak-kanak yang begitu taat kepada perintah Allah s.w.t.
Semoga menjadi renungan bersama

Monday, November 16, 2009

Teka Teki Lawak Part2

Banyak2 kotak, kotak apa yang takleh angkat?
Jawapan : Kotak penalti lah.. wawawa!


Kenapa Penggali Kubur Gali Kubur Tak Pakai Selipar???
Teka.. teka.. kalo terer!
Jawapan : Selipar mana boleh buat gali tanah, guna cangkul lar hue hue hue!!


Bulu bertemu bulu kulit bertemu kulit makin tambah rapat makin nikmat rasanyer!
Jawablah kalau bijak sangat!
Jawapan : Haah.. mulalah otak kuning, MATA lah jawapan nyer..!

3 kepala, 6 mata, 8 kaki. Apakah bendanya tu?
Jawapan : Koboi naik kuda bawak ayam.

Masa dia hidup kita menyanyi, masa dia mati kita tepuk tangan.
Jawapan : lilin masa sambut EPI BESDAY

Scorpion kaler apa?
Jawapan : Kala jengking lah.. senang pun takleh nak jawab!

Dalam banyak2 kera, kera ape yang pandai menaip???
Jawapan : Kerani

Ada sorang imam, tengah semahyang pastu ada sekor anjing
lalu kat depan dia. Pastu dia jilat kaki dia, BATAL TAK AIR SEMAYANG
IMAM TU???
Jawapan: Mana batal sebab anjing tu jilat kaki dia sendiri!

4 orang awek cun berpayung dengan satu payung tapi nape tak basah langsung??
Jawapan: Sebab tak hujan aduhai! Dahlah malaslah nak tanya lagi soalan bebudak pun takleh nak jawab!!

Yg nih.. jangan pikir bukan2 plak ek...
Jilat-jilat bila dah basah baru cucuk, jilat-jilat bila dah basah baru cucuk.
Jawapan : Masukkan benang dlm lubang jarum
Banyak-banyak bas, bas apa yang pandai?
Bus skolah lah... The OnLY bus yng pergi skolah

Banyak-banyak mi, mi apa yang boleh makan ngan ais?
Jawapan : Milo AIS

Kenapa anjing kencing angkat sebelah kaki
Jawapan : Sbb kalau angkat dua kaki jatuh lah.. hahahahha


Apa binatang, badan kecik macam semut tapi mata besar "bulb" mentol
Jawapan: Semut bermate BENGKAK hahahahha

Mana lagi tua, motorsikal ke kereta?
Jawapan : Motosikal sbb dia pakai tongkat

Kangkang peluk, kangkag peluk, bila dah dekat climax pegang buah
Jawapan: Panjat pokok kelapa amek BUAH KELAPA

Ahmad bin Abu, kambing bin apa?
Jawapan : Kambing binATANG

Bagaimana nak bezakan ikan betina ngan ikan jantan?
Jawapan : Betina ikan duyung jantang ikan BAKAR maner der betina nama BAKAR

Sunday, November 15, 2009

Mimpi Seorang Gadis

Seorang gadis datang menemui Rasulullah dengan tangan kanannya disorokkan ke dalam poket bajunya. Dari raut wajahnya, anak gadis ini sedang menanggung kesakitan yang amat sangat.

Lalu Rasulullah menegurnya. "Wahai anakku, kenapa wajahmu menampakkan kamu sedang kesakitan dan apa yang kamu sorokkan di tanganmu?"

Lalu gadis malanginipun menceritakan hal yang berlaku padanya :- "Ya,Rasulullah, sesungguhnya aku adalah anak yatim piatu. Malam tadi aku telah bermimpi dan mimpiku itu telah membuatkan aku menanggung kesakitan ini." Balas gadis tadi.

"Jika tidak jadi keberatan, ceritakanlah mimpimu itu wahai anakku." Rasulullah mula tertarik dengan penjelasan gadis tersebut.

"Aku bermimpi berjumpa ibuku di dalam neraka. Keadaannya amat menyedihkan. Ibuku meminta diberikan air kerana dia amat dahaga kerana kepanasan api neraka itu hingga peluh tidak sempat keluar kerana kekeringan sekelip mata." Gadis itu berhenti seketika menahan sebak. "Kemudian kulihat ditangan kirinya ada seketul keju dan ditangan kanannya ada sehelai tuala kecil.Beliau mengibas-ngibaskan kedua-dua benda tersebut untuk menghalang api dari membakar tubuhnya. Lantas aku bertanya ibuku, kenapa dia menerima balasan sebegitu rupa sedangkan ketika hidupnya ibuku adalah seorang hamba yang patuh dengan ajaran islam dan isteri yang taat kepada suaminya? Lalu ibuku memberitahu bahawa ketika hidupnya dia amat bakhil. Hanya dua benda itu sahaja iaitu seketul keju dan sehelai tuala kecil pernah disedekahkan kepada fakir. Yang lainnya hanya untuk bermuka-muka dan menunjukkan kelebihan hartanya sahaja.

Lalu aku terus mencari ayahku. Rupanya beliau berada di syurga dan sedang menjamu penghuni syurga dengan makanan yang lazat dan minuman dari telaga nabi. Ayahku memang amat terkenal kerana sikapnya yang dermawan dan kuat beramal. Lalu aku bertanya kepada ayahku. "Wahai ayah, ibu sedang kehausan dan menaggung azab di neraka.Tidakkah ayah ingin membantu ibu sedangkan di dunia kulihat ibu amat mentaatimu dan menurut perintah agama. Lalu dijawab oleh ayahnya. Sesungguhnya beliau dan semua penghuni syurga telah dilarang oleh Allah dari memberi walau setitik air kepada isterinya kerana itu adalah pembalasan untuk kebakhilan yang dilakukan ketika didunia. Oleh kerana kasihan melihat azab yang diterima oleh ibuku, aku lantas menceduk sedikit air mengguna tapak tangan kananku lalu dibawa ke neraka. Belum sempat air tersebut mencecah bibir ibuku, api neraka telah menyambar tanganku sehingga melecur. Seketika itu juga aku tersedar dan mendapati tapak tanganku melecur teruk. Itulah sebabnya aku datang berjumpa engkau ya Rasulullah."

Panjang lebar gadis itu bercerita sambil airmatanya tidak henti-henti mengalir dipipi. Rasulullah kemudian meletakkan tongkatnya ke tapak tangan gadis tersebut lalu menadah tangan, berdoa memohon petunjuk dari Allah. Jika sekiranya mimpi gadis tersebut adalah benar maka disembuhkanlah agar menjadi iktibar kepada beliau dan semua umat islam. Lalu berkat kebesaranNya tangan gadis tersebut sembuh. Rasulullah lantas berkata, "Wahai anakku, pulanglah. Banyakkan bersedekah dan berzikir dan pahalanya kau berikan kepada ibumu.Mudah-mudahan segala dosanya terampun.

Tuesday, November 10, 2009

Jennifer's Body & Papadom

Lamanya tak tengok wayang... Memandangkan baby Syahmi dah nak dekat² masuk sebulan so aku dah ada chance keluar tengok wayang sebab orang rumah pun dah takde masalah dalam pergerakkan hehehe... Minggu lepas aku layan 2 movie di hari yang berlainan... sebab teramat lah boring tiada aktiviti hujung minggu, sabtu lepas aku layan tengok movie seram... Jennifer's Body lakonan Megan Fox (Heroin Transformer) dan pada hari Ahad pulak aku keluar dengan salah seorang blogger yang lama menyepi iaitu encik PJ Selamba dengan menonton filem Papadom... aku review sikit pasal movie² ni...

Jennifer's Body
Jennifer (Megan Fox) dan Needy (Amanda Seyfried) bersahabat baik di sebuah kolej. Sehingga pada suatu malam jeniffer mengajak Needy kesebuah kelab yang akan didatangi sebuah kumpulan indie band baru. Ahli kumpulan indie band tersebut berniat jahat ke atas Jennifer dan cuba untuk menjadikannya korban pemujaan syaitan agar kumpulan mereka lebih dikenali ramai dan popular mengikut kepercayaan karut mereka. Tiba² kelab tersebut terbakar dan Needy terpisah dengan Jennifer kerana dibawah oleh ahli kumpulan tersebut. Sekembalinya Needy kerumah, dia berjumpa Jennifer dan merasakan satu kelainan berlaku. Hari benganti hari... Jennifer telah berganti menjadi seorang blood sucker... Jennifer mencari mangsa lelaki di kolejnya untuk dijadikan makanan agar dapat kelihatan cantik dan bertenaga. Sehinggalah pada suatu hari teman lelaki Needy menjadi mangsa. pergghh!!! cerita ni seram sejuk kalau tengok... aku tengok movie ni sebab aku minat dengan Megan Fox... kalau seram² tu.. hurmm.. takde laa seram sangat sebab aku tengok Megan Fox ni... cute jer walaupun dah jadi blood sucker... heuheuheu... kalau nak tengok dia punya suspen... ah pergi laa tengok sendiri kat pawagam berhampiram... cerita dia memang best dan aku bagi 4/5 bintang!


Papadom (Buat Papa Diseluruh Malaysia)
Movie Papadom ni telah memenangi 4 anugerah di Festival Filem Malaysia Ke-22 sebelum tayangannya. Dan setelah menyaksikannya sendiri... memang filem ini berhak mendapat anugerah tersebut. Aku jarang tengok wayang melayu, tapi filem Afdlin kali ini memang memberi kelainanan, dimana plot² cerita filem ini mampu membawa satu panggung gelak bersama dan bersedih.. (huhuhu aku sedih jugak woo tapi aku kontrol).
Papadom diilhamkan daripada perjalanan kisah keluarga Afdlin sendiri lantaran kesibukannya membina kerjaya membuatkan masa untuk bersama family dan anak-anak terbatas. Miasara terpisah dengan Ibunya selepas kemalangan jalan raya bersama, dan papanya encik Saadom seorang peniaga berjaya atas kesungguhan, kerajinan dan dedikasi beliau. Sehinggalah dia sedar bahawa anaknya adalah segala-galanya selepas ketiadaan isterinya, dia menjaga Miasara bagai menatang minyak yang penuh sehingga Miasara dewasa dan masuk ke alam Universiti. Mia berasa sungguh terkongkong atas sikap ayahnya dan ingin melanjutkan Kolej di ibukota agar berjauhan dan ingin berdikari. Perjanjian termetri diantara kedua insan ini namun encik Saadom tidak dapat berjauhan dengan anaknya dan sanggup menjadi pekerja landskap di universiti tempat anaknya belajar. Saksikanlah detik² manis... kehidupan sebuah keluarga antara anak dan bapa yang sungguh menyentuh hati dan memberi pengajaran khususnya buat papa² di Malaysia. Memang tak menyesal kalau tengok!!! 5/5 bintang!!!


P/S : Minggu ni aku ngan PJ tunggu movie 2012 pulak. Ada sesiapa nak join???

Saturday, November 7, 2009

Teman Adalah Hadiah


Teman adalah hadiah terindah kurniaan Tuhan buat kita.

Seperti hadiah, ada yang bungkusannya cantik dan ada yang bungkusannya tidak cantik. Yang bungkusannya cantik punya wajah rupawan, atau keperibadian yang menarik. Yang bungkusannya tidak cantik punya wajah biasa saja, atau keperibadian yang biasa saja, atau mungkin buruk.

Seperti hadiah, ada yang isinya bagus dan ada yang isinya jelek. Yang isinya bagus punya jiwa yang begitu indah sehingga kita terpukau ketika berkongsi rasa dengannya, ketika kita tahan menghabiskan waktu berjam-jam, saling bercerita dan menghibur, menangis bersama, dan tertawa bersama. Kita mencintai dia dan dia mencintai kita.

Yang isinya buruk punya jiwa yang terluka. Begitu dalam luka-lukanya sehingga jiwanya tidak mampu lagi mencintai, justeru kerana ia tidak merasakan cinta dalam hidupnya. Sayangnya yang kita dapat darinya seringkali sikap penolakan, dendam, kebencian, iri hati, kesombongan, amarah, dll.

Kita tidak suka dengan jiwa-jiwa semacam ini dan mencuba menghindar dari mereka. Kita tidak tahu bahwa itu semua BUKAN-lah kerana mereka pada dasarnya buruk, tetapi ketidakmampuan jiwanya memberikan cinta kerana dia sebenarnya inginkan cinta kita, simpati kita, kesabaran dan keberanian kita untuk mendengarkan luka-luka dalam yang memasung jiwanya.

Bagaimana boleh kita mengharapkan seseorang yang terluka lututnya berlari bersama kita? Bagaimana boleh kita mengajak seseorang yang takut air berenang bersama? Luka di lututnya dan ketakutan terhadap airlah yang mesti disembuhkan, bukan mencaci mereka kerana mereka tidak mahu berlari atau berenang bersama kita. Mereka tidak akan memberitahu bahawa "lutut" mereka luka atau mereka "takut air", mereka akan beritahu bahwa mereka tidak suka berlari atau mereka akan nyatakan berenang itu membosankan dll. Itulah cara mereka mempertahankan diri.

Mereka akan kata:
"Menari itu tidak menarik"
"Tidak ada yang sesuai denganku"
"Teman-temanku sudah lulus semua"
"Aku ini buruk siapa yang bakal tahan denganku"
"Kisah hidupku membosankan"

Mereka tidak akan kata:
"Aku tidak boleh menari"
"Aku mendambakanmu "
"Aku kesepian"
"Aku ingin diterima"
"Aku ingin diberi perhatian"

Mereka semua hadiah buat kita, tak kira bungkusnya cantik atau buruk, entah isinya bagus atau jelek. Dan jangan tertipu oleh luaran. Hanya ketika kita bertemu jiwa dengan jiwa, kita tahu hadiah sesungguhnya yang sudah disiapkanNya buat kita.

Friday, November 6, 2009

Teka Teki Lawak

Lubang ape yang rasanye hangat,nikmat dan nyaman?
Jawapan : LUBANGun pagi², tarik selimut pas tu tido balik.


Minyak ape yang disukai oleh lelaki?
Jawapan : MINYAKsikan pertandingan bolasepak Liga-M


Kuih ape yang bungkusnya di dalam, isinya di luar?
Jawapan : Kuih salah bikin.


Binatang ape yang power dlm bab berKarate?
Jawapan : Kuda belang.cube kira brape black belt dia ade.


Siape yang menemukan dompet kulit?
Jawapan : Yang menemukan dompet kulit tersebut tolong pulangkan kepada saye.


Kapal layar sedang menuju ke utara.. asap dia menuju kemana?
Jawapan : huhuhu nak kenakan aku.. kapal layar manada asap


Pintu ape yang walaupun dengan 10 org pun tak leh nak tolak?
Jawapan : Pintu yang ade tulis 'TARIK'


Saya ade 3 kepala,4 tangan dan 5 kaki...siapakah saya?
Jawapan : Pembohong...


Apa dia 'Jauh di mata, dekat di hati'?
Jawapan : Usus


Binatang ape yang seluruh anggota tubuhnya kat kepala?
Jawapan : Kutu rambut


Nenek sape jalannya meloncat-loncat?
Jawapan : Neneknye si katak


Kenape lelaki jarang kene penyakit anjing gila?
Jawapan : Sbb lelaki ni kan 'buaya'


Ape beza sekretari baik ngan sekretari kurang baik?
Jawapan :
Sekretari baik..................'Selamat pagi tuan'
Sekretari kurang baik...........'Dah pagi ni tuan'


Ape persamaan Michael Jordan ngan Michael Jackson?
Jawapan : Dua-dua tak kenal korang...hehe


Tukang ape yang kalau dipanggil, die menjenguk ke atas?
Jawapan : Tukang gali kubur


Nak mencari sikit punye susah, bile dah dapat buang, ape bendanya?
Jawapan : Tahi hidung


Ape persamaan kain jemuran ngan telefon?
Jawapan : Dua-dua kalau dah 'kringgg' bole diangkat...


Knape pokok kelapa kat depan rumah harus ditebang?
Jawapan : Mestilah kene tebang, sape nak cabut pokok kelapa ...gile ape...


Gajah terbang dengan ape?
Jawapan : Dengan susah payah......


Hitam dan berpeluh.. Ha.. Aper2??
Jawapan : semut hitam tengah berjogging.. huhuhu


Ape benda bila masuk segitiga bila kuar bergulung-gulung?
Jawapan : Seluar dalam ler.. haha


Antara kapal terbang dengan kuih lepat liat, mana satu yang paling tinggi?
Jawapan : Kuih lepat liat la sebab kapal terbang sampai langit je, tapi kuih lepat sampai lelangit!

Thursday, November 5, 2009

Tutorial Random Header


Tutorial ini request daripada miss catlina yang bertanyakan bagaimana untuk membuat header didalam blog bertukar² setiap kali dikunjungi atau di refresh. Dengan menggunakan tutorial kali anda boleh memiliki lebih daripada satu header dimana ianya sentiasa bertukar-tukar. Berikut adalah langkah² untuk membuat random header.

1. Ciptakan lebih daripada satu header dengan ukuran size yang sama seperti contoh di bawah:


(Contoh menggunakan 3 Header berlainan)

2. Upload kedalam image hosting seperti photobucket, imageshack, picasa atau hosting sendiri dan dapatkan link header anda.

contoh link header yang telah di upload:
  1. http://www.buspowersystems.com/sii/siibannerblue.jpg
  2. http://www.buspowersystems.com/sii/siibannerblue2.jpg
  3. http://www.buspowersystems.com/sii/siibannerblue3.jpg

3. Login ke ID Blog atau terus ke Dashboard > Layout > Edit HTML dan cari kod ini
<div id='header'>


4. Copy code dibawah dan paste pada bahagian bawah code <div id='header'>
<script type="text/javascript">
var banner= new Array()
banner[0]="http://www.buspowersystems.com/sii/siibannerblue.jpg"
banner[1]="http://www.buspowersystems.com/sii/siibannerblue2.jpg"
banner[2]="http://www.buspowersystems.com/sii/siibannerblue3.jpg"
var random=Math.floor(3*Math.random());
document.write("<style>");
document.write("#header {");
document.write(' background:url("' + banner[random] + '") no-repeat top left;');
document.write(" }");
document.write("</style>");
</script>

5. Save Template dan lihat hasilnya... (anda buleh refresh blog ini dan melihat header seperti didalm tutorial ini .

TAMBAHAN

var random=Math.floor(3*Math.random()); angka 3 bermaksud bilangan header yang ingin muatkan

anda boleh menambah lebih daripada 3 header yang anda inginkan dengan menambahkan code seperti dibawah :

<script type="text/javascript">
var banner= new Array()
banner[0]="http://link-header1"
banner[1]="http://link-header2"
banner[2]="http://link-header3"
banner[3]="http://link-header4"
banner[4]="http://link-header5"
banner[5]="
http://link-header6"
banner[6]="http://link-header7"
banner[7]="http://link-header8"
banner[8]="http://link-header9"
banner[9]="http://link-header10"
var random=Math.floor(10*Math.random());
document.write("<style>");
document.write("#header {");
document.write(' background:url("' + banner[random] + '") no-repeat top left;');
document.write(" }");
document.write("</style>");
</script>

Selamat Mencuba

E-JieMa Online Shop Launch!

Kali ni aku nak tolong promosikan kedai online shop daripada E-JieMa yang menjual produk² Shawl & Accessories. Setakat ini E-JieMa sedang mempormosikan produk Single Pin, double Pin, Bracellet, butang Baju Melayu dan lain-lain lagi yang diperbuat daripada Pearl dan Crystal. E-JieMa dikendalikan oleh Puan Jie dan Puan Ima serta dibantu oleh aku sendiri sebagai kuli . E-JieMa Online shop baru sahaja dibuka untuk kunjungan orang ramai pada 5/11/2009. Dengan adanya Online Shop ini para pengunjung buleh membuat tempahan atau terus membeli secara online dan barang akan diposkan serta merta menggunakan Pos Express. E-JieMa akan terus menambah produk dari masa ke semasa mengikut permintaan pelanggan. Jom ramai² support E-JieMa Online Shop.

Wednesday, November 4, 2009

Buat Adam....Dari Hawa

Adam,
Maafkan aku jika coretan ini memanaskan hatimu.
Sesungguhnya aku adalah Hawa,
temanmu yang kau pinta semasa kesunyian di syurga dahulu.
Aku asalnya dari tulang rusukmu yang bengkok.
Jadi tidak hairanlah jika perjalanan hidupku sentiasa inginkan bimbingan darimu, sentiasa mau terpesong dari landasan,
kerana aku buruan syaitan.

Adam,
Maha suci Allah yang mentakdirkan
kaumku lebih ramai bilangannya dari kaummu dia akhir zaman,
itulah sebenarnya ketelitian Allah dalam urusanNya.
Jika bilangan kaummu mengatasai kaumku
nescaya merahlah dunia kerana darah manusia,
kacau-bilaulah suasana,
Adam sama Adam bermusuhan kerana Hawa.
Buktinya cukup nyata dari peristiwa Habil dan Qabil
sehinggalah pada zaman cucu-cicitnya.
Pun jika begitu maka tidak selaraslah undang-undang Allah
yang mengharuskan Adam beristeri lebih dari satu
tapi tidak lebih dari empat pada satu waktu.

Adam,
Bukan kerana ramainya isterimu yang membimbangkan aku,
bukan kerana sedikitnya bilanganmu yang merunsingkan aku.
Tapi.....aku risau, gundah dan gulana menyaksikan tingkahmu.
Aku sejak dulu lagi sudah tahu bahawa aku
mesti tunduk ketika menjadi isterimu.
Namun.....terasa berat pula untukku meyatakan isi perkara.

Adam,
Aku tahu bahawa dalam Al-Quran ada ayat yang menyatakan
kaum lelaki adalah menguasai terhadap kaum wanita.
Kau diberi amanah untuk mendidik aku,
kau diberi tanggungjawab untuk menjaga aku,
memerhati dan mengawasi aku agar sentiasa didalam redha Tuhanku dan Tuhanmu.
Tapi Adam, nyata dan rata-rata apa yang sudah terjadi pada kaumku kini,
aku dan kaumku telah ramai menderhakaimu.
Ramai yang telah menyimpang dari jalan yang ditetapkan.
Asalnya Allah mengkehendaki aku tinggal tetap dirumah.
Di jalan-jalan, di pasar-pasar, di bandar-bandar bukan tempatku.
Jika terpaksa aku keluar dari rumah seluruh tubuhku mesti ditutup
dari hujung kaki sampai hujung rambut.
Tapi......realitinya kini, Hawa telah lebih dari sepatutnya.
Adam..... mengapa kau biarkan aku begini?
Aku jadi ibu, aku jadi guru, itu sudah tentu katamu.
Aku ibu dan guru kepada anak-anakmu.
Tapi sekarang diwaktu yang sama, aku ke muka menguruskan hal negara,
aku ke hutan memikul senjata.
Padahal, kau duduk saja.
Ada diantara kau yang menganggur tiada kerja.
Kau perhatikan saja aku panjat tangga di pejabat bomba,
kainku tinggi menyingsing peha mengamankan negara.
Apakah kau sekarang tidak lagi seperti dulu?
apakah sudah hilang kasih sucimu terhadapku?

Adam.....
Marahkah kau jika kukatakan andainya Hawa terpesong,
maka Adam yang patut tanggung!
Kenapa? Mengapa begitu ADAM?
Ya! Ramai orang berkata jika anak jahat emak bapak tak pandai didik,
jika murid bodoh, guru yang tidak pandai mengajar!
Adam kau selalu berkata,
Hawa memang degil, tak mahu dengar kata,
tak mudah makan nasihat, kepala batu, pada hematku yang dhaif ini

Adam,
seharusnya kau tanya dirimu, apakah didikanmu terhadapku sama
seperti didikan Nabi Muhammad SAW terhadap isteri-isterinya?
Adakah Adam melayani Hawa sama seperti psikologi Muhammad terhadap mereka?
Adakah akhlak Adam-Adam boleh dijadikan contoh terhadap kaum Hawa?

Adam....
Kau sebenarnya imam dan aku adalah makmummu,
aku adalah pengikut-pengikutmu
kerana kau adalah ketua.
Jika kau benar, maka benarlah aku.
Jika kau lalai, lalailah aku.
Kau punya kelebihan akal manakala aku kelebihan nafsu.
Akalmu sembilan, nafsumu satu.
Aku...akalku satu nafsuku beribu!
Dari itu Adam,pimpinlah tanganku, kerana aku sering lupa dan lalai,
sering aku tergelincir ditolak sorong oleh nafsu dan kuncu-kuncunya.
Bimbinglah daku untuk menyelami kalimah Allah,
perdengarkanlah daku kalimah syahdu dari Tuhanmu agar menerangi hidupku.
Tiuplah ruh jihad ke dalam dadaku agar aku menjadi mujahidah kekasih Allah.

Adam,
Andainya aku masih lalai dengan karenahmu sendiri,
masih segan mengikut langkah para sahabat,
masih gentar mencegah mungkar, maka kita tunggu dan lihatlah,
dunia ini akan hancur bila kaumku yang akan memerintah.
Malulah engkau Adam, malulah engkau pada dirimu sendiri
dan pada Tuhanmu yang engkau agungkan itu.......

Petikan: Warkah Dakwah 1986

Monday, November 2, 2009

Lada Sunat "Peter Peppers"


Hari ni aku terima satu email company daripada seseorang yang fowardkan email mengenai Lada, terkezut aku tengok keunikan Lada tersebut, 1stly masa tengok ingatkan superimpose tapi ini memang FAKTA, Lada ini memang berasal daripada garden yang di gelar "Peter Peppers". Ini detail daripada email tersebut.

The world’s most offensive-looking plant
These are actual peppers from a garden. They are called 'Peter Peppers'..

When I first saw its picture, I thought it’s just another photoshopped hoax, but digging deeper, I was surprised to discover that it’s a real plant, usually called the Peter Pepper, scientific name capsicum annuum var. annuum ‘Peter’.
It’s native to Louisiana and Texas .
It’s been called many other names, including Chilli Willy and Penis Chilli; and has been judged “Most Pornographic Pepper” by Organic Gardening Magazine...
Not surprising, since it looks like so:
Apparently it has always been grown more as an ornamental thing, rather than to be eaten, although it’s perfectly edible.
By the way, a farmer who specializes in growing them says they can grow up to 18" long! :shock:
Sort of brings a tear to your eyes, doesn't it?



Hot Stuff
Mother Nature must be playing a prank on mankind
(and womankind as well) when such extraordinary vegetables appear.

Heuheuheu... macam² dunia sekarang ni...

P/S : hati² semasa potong....