Friday, June 19, 2009

Membuat Skrip Alert

Mungkin anda pernah mengunjungi sesebuah blog yang mana gambar seperti di atas akan tampil. Setelah anda menekan OK blog tersebut akan dipaparkan sepenuhnya. Gambar dia atas merupakan Skrip Alert / (Welcome Note) yang biasanya diletakkan didalam sesuatu blog. Ianya akan tampil setiap kali blog dikunjungi. Bagi mereka yang berminat untuk meletakkan Skrip Alert ini kedalam blog ianya tidak laa susah sangat kerana coding yang perlu di buat amat mudah.

berikut adalah cara² untuk membuat Skrip Alert pada blog.

1. Login ke ID Blogger atau terus ke Dashboard.

2. Pilih Layout kemudian ke menu tab Edit HTML dan cari code </head>.

3. Copy code dibawah ini

<script language='JavaScript'>alert("Masukkan Ayat Anda Di Sini");</script>

4. Paste code di atas tadi tepat pada sebelah atas </head>. seperti gambar dibawah.

5. Setelah selesai memasukkan code tersebut SAVE TEMPLATE!


Tambahan

Anda boleh membuat Alert lebih dari sekali di mana setelah penunjung menekan OK alert kedua akan muncul dan seterusnya (Tak perlu lah letak banyakkan?) Anda hanya perlu membuat salinan ke 2 dan ikut cara seperti di atas.

Contoh :

<script language='JavaScript'>alert("Selamat Datang");</script>

<script language='JavaScript'>alert("Jangan Lupa Tinggalkan Komen, Terima Kasih!");</script>

Selamat Mencuba

8 comments:

tqa said...

salam br0,,
thnx utk ilmu nyh!
dah lame cari,,
hehe~

thanx yehh!

Banun said...

salam..
saya link kamu ya
byk2 ilmu2 brguna....

Luth Textile said...

bro,
kadang kadang skrip alert tu membuatkan pengunjung rasa susah nak masuk (its my opinion)

thankx for sharing bro!

Ady Syam said...

thanx guys... Luth depend ar kadang2 ada jugak gunanya script ni, tapi setengah orang tak suka dan ada jugak yg suka.. terpulanglah.. aku pun actually tak seberapa suka letak alert ni sebab pengunjung rasa macam leceh skit nak klik klik :)... apa pun pendapat anda memang saya hargai

tqa said...

salam bRo,,
pop-up tu akn kluar tiap kali masok blog,pastu klo tkan kat mne2 post kat blog tu,,
mcm leceh plak cmtu..

boleh x klo script tu kluar time bkk blog je,
means klo kite tkn view more,automatik akn ke page laen,,
boleh x buat script ni xmuncul time tkan view more?

erk,,ehhe,,phm x pe sy ckp ni

Ady Syam said...

salam tqa... sebab tu ramai yang tak gunakan skrip ni, sebenarnya boleh tu memang boleh, sebab skrip ni pun boleh berfungsi kalau diletakkan di gadget... tapi mestilah gadget sementara yang mana bila posting lain di bukak ianya tidak akan muncul. :) (banyak yang nak setting)

Dee said...

penah letak dulu..tp leceh ar..kwn2 pun complaint..hehehe..

CatlinaFly said...

wah sangat2 berinformasi..ade masa sy cube buat