Monday, June 15, 2009

Blog Berat!!!

Selamat Pagi Malaysia... hehehe kali ni aku buat Auto Publish set untuk pagi ini huhuhu maklumlah baru pasang W1MAX kat rumah :P. Ramai yang ingin tahu mengapa dan kenapa blog mereka kadang² lambat untuk dibuka (Loading). Kalau masalah line itu lain cerita tapi kali ni aku nak kongsi satu masalah mengenai blog iaitu BLOG BERAT! Semua orang inginkan blog yang cantik dan menarik tetapi dalam sibuk mengemas dan memperindahkan blog kadang-kadang kita lupa satu masalah iaitu blog menjadi berat dan lambat untuk dibuka. Walaupun blog kita kelihatan menarik tetapi dengan masalah "Berat" pengunjung menjadi enggan untuk singgah di blog kita kerana menunggu lama. Mungkin anda juga pernah mengunjungi blog yang berat (macam blog aku kah?) dan bosan menunggu lama untuk dipaparkan sepenuhnya.

Di sini aku ingin kongsikan Tools yang boleh mengenal pasti samada blog itu berat dan seberapa cepat ianya boleh dipaparkan. Hasil yang di tampilkan mengikut Size, Loading Time dan Average Speed per KB (Saiz, Masa Paparan dan Purata Kelajuan per KB). Apa yang anda perlu perhatikan adalah Saiz kerana Loading Time dan Average Speed per KB akan selalu berubah. Jika hasil ujian menunjukkan blog tersebut melebehi 200KB anda perlu mengurangkan beberapa widget / gadget didalam blog anda seperti Jam, Kalender Dan lain².

Masukkan URL blog (maksimum 10)

(contoh: ady.via.my atau imady.blogspot.com)






Powered by iWEBTOOL

35 comments:

lili11 said...

Salam,
Boleh bagi tips how to kurangkan berat blog? TQ.

nURmALa mAZLan said...

oo...blog ku x berat..sbb x de benda..wakakaka...amik 89 sat je nak load page

Dee said...

sib baik blog den x berat..thx..

Nur Fatihah said...

ye ke...adoila. patut la blog me berat erk... ?

Ady Syam said...

1 ady.via.my 321.19 KB 2.69 seconds 0.01 seconds huhuhu berat dah blog aku oh tidak!!!

Ady Syam said...

Nur Fatihah blog awak ringan laa

1 uminaz-collections.blogspot.com/ 131.1 KB 0.14 seconds 0 seconds

syanis said...

sama klu aku nk buka blog ko... lambat... maybe sebab ko guna firofox kot.... opis aku block firefox...

syanis said...

syanis82.blogspot.com /157.63 KB /0.65 seconds /0 seconds .... cepat kan

Seri said...

uiyo..leh cek gini..baru la tahu.. tQ!

POSH76 said...

1 posh76.blogspot.com/ 166.11 KB 1.08 seconds 0.01 seconds

Akunyer ok ker...aku bukannyer reti mende2 gini..main letak ajer..suka2 ati

░♥si lampu neon♥░ said...

best gak..tools ni


aku benci blog berat ok takde mood nak bace

n@m@n said...

aku punya 170 lbh tp lembab gk kdg2 naper ek???streamyx buat hal aper?dulu ok jer

Rinna said...

TQ Ady.. dah cek..so far okey lagi.. :)

Ady Syam said...

Sesama... kalau siapa2 yang ada masalah blog berat tu... kena refer pada template... kalau boleh kurangkan widget atau gambar pada sidebar dan format posting tu tak perlu laa nak showkan terlalu banyak...

sararisa said...

1 sara-darling.blogspot.com/ 175.26 KB 0.33 seconds 0 seconds

ni kategori berat ke tak?? huhuhu

Luth Textile said...

www.luthtextile.com 69.28 KB 0.17 seconds 0 seconds

wow.. berat tu..

my name is Ain said...

http://mademoiselle-ain.blogspot.com

size: 119.75 KB
load time: 0.26 seconds
average speed: 0 seconds

boleh tahan..huhu

Ady Syam said...

bawah 200KB memang ok laa... kalau 150kb kebawah lagi laa cantik.. laju!~ cepat loading :)

Dana Telco said...

Makasih, blog aku relatif ringan.

Rose said...

hehehe...leh la ringan gak la blog aku

Pert Alpah said...

alamak beratla plak thaks for sharing

hannie_luv_vespa said...

Domain name = hannie-luv-vespa.blogspot.com/
Size = 34.21 KB
Load Time = 0.17 seconds
Average Speed per KB = 0 seconds


ok r...

aque said...

salam..

blog sayew sderhane jew...

(hehhehe. sebenarnye x de bende kat blog sayew. cam ne nak berat.. hehhehhe...)

;)

Ady Syam said...

UPDATE

1 ady.via.my 92.53 KB 0.73 seconds 0.01 seconds

puas hati aku.. dah tak berat dah :D

MaDihays{Ida} said...

Size 188.41 KB
Load Time 1.95 seconds
Average Speed per KB 0.01 seconds

nak dekat 200kB dah, thanks for sharing yer..

nadnye said...

Thanks for sharing... nak dekat 200kb gak..
keloncot.blogspot.com/ 174.34 KB 0.33 seconds 0 seconds

kakyong said...

thanks.. gud info
kakyong share juga dgn kwn2 blog...

adreYna said...

yuhuuu!!...
nsb bek ringan jerr..

imiereyna.blogspot.com
122.96 KB
1.21 seconds
0.01 seconds

thankz 4 da info en ady..=)

Mummy Dasy said...

1 dasyworld.blogspot.com 211.63 KB 1.71 seconds 0.01 seconds

berat ke idak ni???????
anyway thanks tuan umah

Ummi Hanie said...

baru nk ngadu mintak tolong kat Mr. Ady ttg blog sy yg berat tuh..baru ni paham sbb kire2 blog sy lebih 200 kb rupenyer..

ade mase nnti Ady dtg jenguk2 n komen ape bnde yg patut dibuang yer??Hanie dah try buang byk bnde dah ni tp still berat lg..huhhh

Ummi Hanie said...

1 ady.via.my 92.53 KB 0.73 seconds 0.01 seconds

wow cmner Ady buat tu?
smlm sy praktikkn tutorial2 Ady tu n hasilnye mmg byk gak "lemak" turun ! Thanx ya !! tp still up 200kb..masih byk kene adjust..huhu

RAJA NORAZAH RAJA ISA said...

tq..nice sharing..

Xylence said...

http://xynime.blogspot.com/

size 127kb

load time

0.13 sec

AQilah Ismail said...

Thanks.
1. tesmaliz96gurlz.blogspot.com 117.18 KB 0.26 seconds 0 seconds.

Ni oke tak ?

PKG JERTIH said...

tq, nice sharing