Wednesday, June 17, 2009

Tutorial Recent Post & Recent Comment


Tutorial ini untuk memaparkan posting serta comment terbaru dan sebelumnya di dalam sesuatu blog dan molek diletakkan pada Sidebar ataupun Footer. Dengan adanya Recent Post, pengunjung dapat melihat artikel terbaru anda yang terkini dan sebelumnya mengikut jumlah paparan yang ingin anda letakkan. Recent Comment pula membolehkan anda melihat ulasan yang dibuat oleh pengunjung mengenai posting anda yang terbaru dan sebelumnya dengan jumlah paparan yang sama dengan Recent Post.


Masukkan URL Blog anda pada Script Generator dibawah ini untuk mendapatkan code bagi Recent Post. (Contoh: ady.via.my / maysyda.blogspot.com)




Contoh :
Copy code tersebut dan masukkan kedalam Layout > Page Elements > Add a Gadget > HTML/JavaScript kemudian Save! Sungguh Mudah.


Untuk mendapatkan Recent Comment pula anda hanya perlu mengubah code Recent Post tadi seperti contoh dibawah, daripada posts kepada comments.

<script style="" src="http://www.geocities.com/pixel_cell/1.js"></script><script style="">var numposts=10;var showpostdate = false;var showtitle = true;var showpostsummary = false;var numchars = 100 ;</script><script src="http://ady.via.my/feeds/posts/default?alt=json-in-script&callback=rp"></script>

tukarkan code diatas seperti code dibawah ini untuk mendapatkan code Recent Comment

<script style="" src="http://www.geocities.com/pixel_cell/1.js"></script><script style="">var numposts=10;var showpostdate = false;var showtitle = true;var showpostsummary = false;var numchars = 100 ;</script><script src="http://ady.via.my/feeds/comments/default?alt=json-in-script&callback=rp"></script>

Selamat Mencuba

15 comments:

Seti@wan Dirgant@Ra said...

Okkey deh sobat,... aku coba. Terima kasih.

Dee said...

thx for the info..

Luth Textile said...

canteks.. senang nak buat..

~ a for ana ~ said...

tq 4 d info!

my name is Ain said...

berat x?

nadnye said...

Salam ady,
dah cuba kenapa tak boleh yea..

Ady Syam said...

nadye mungkin awak tersalah letak code tu kot... saya baru jer cuba dan hasilnya cuba tgk kat sini http://testesting123.blogspot.com/

nadnye said...

OK.. tersalah letak / kat belakang situ.. sorry bro..
betul dah tu TQ..

adreYna said...

waaa..ni lg snang..
simple plak tuh..
thnkz en ady...=)

yatie chomeyl said...

berjaya..yeay..tenkiu

de_qilla88 said...

adeyy xjadek jugak laa ;(

isha & ied said...

salam en ady,,sy baru nk bljar buat post &comment,tpi x jdi,,

Akma Rahim said...

salam abg ady...blog saye tak blh nak diberi komen knpe ya? Boleh bantu tak....
http://livesisfantasy.blogspot.com
terima kasih.

zaL_cdpx said...

xlh r..huhu..sedey

Anonymous said...

Benar-benar seperti desain grafis dan navigasi dari situs, mudah di mata dan konten yang baik. situs lain hanya terlalu meluap dengan menambahkan.