Tuesday, May 26, 2009

Tutorial Disable Right Click


Tutorial ni request dari cik tieha... Dan soalan beliau begini kat shoutbox "hehee.thnx...nk belajar cane xnk kasik right click copy tu..cane ek..?" Ok kat sini aku akan terangkan 2 cara bagaimana hendak menghilangkan fungsi right click di dalam blog.

Cara² nak masukkan script tersebut seperti berikut

Pertama
1. Login ke ID Blogger atau terus ke "Dashboard"

2. Klik "Layout" kemudian pilih Bahagian "Edit HTML"

3. Cari code <body> (CTRL + F Kalau nak senang carik) kemudian gantikan dengan code <body oncontextmenu="return false;"> kemudian save, dan settle!!!(Asas)

Kedua
Cara ke 2 boleh guna cara ini dan tak perlu guna cara di atas. "Add a Gadget" dan pilih "HTML/JavaScripts" dan masukkan code seperti dibawah dan save!.

Code:
<script language=JavaScript>
<!--

//Disable right mouse click Script
//By Maximus (maximus@nsimail.com) w/ mods by DynamicDrive
//For full source code, visit http://www.dynamicdrive.com

var message="Function Disabled!";

///////////////////////////////////
function clickIE4(){
if (event.button==2){
alert(message);
return false;
}
}

function clickNS4(e){
if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
if (e.which==2||e.which==3){
alert(message);
return false;
}
}
}

if (document.layers){
document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.onmousedown=clickNS4;
}
else if (document.all&&!document.getElementById){
document.onmousedown=clickIE4;
}

document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")

// -->
</script>

Tambahan
Text amaran boleh di ubah mengikut kesukaan anda dengan menukarkan var message="Funtion Disabled!": dengan perkataan anda sendiri.

Semoga Berjaya :)

16 comments:

dotblogspotdotkom said...

nak buat disable double klik la plak..huhuhuhu

Ady Syam said...

heuheuheu double click tu yang mahal.. tapi kalau buleh aku nak buat mind click jer.... takyah click apa2... fikir dan jeling² jer... semua buleh bukak... huhauhauahua buleh?

lili11 said...

Hua ha ha ... best nih. TQ TQ .. Aku banyak blajo drp sini. Banyak pahala ko dapat. Aku suka. TQ TQ ...

JanG45 said...

salam..aku try buat tapi tak kuar text amaran tu pun.camner eh

Dee said...

thx for the info..leh buat ni..

Ady Syam said...

jang4s jgn guna langkah ke 3 kalau nak masukan widget tu kat html/javascript... sorry kalau cara penulis tak seberapa difahami... maklumlah sekolah tak tinggi :P

♥♥cHeNta_tiEha♥♥ said...

hey..malulah!ehehe..
ngengade lak tieha..kekeke..

thanx yepp..nt tieha cube..

;)

♥♥cHeNta_tiEha♥♥ said...

yg asas je jdik..yg lain...x..cane..?

Ady Syam said...

Maaf.. code diatas telah di update... 100% work!!

fiezabaiduri said...

bai dah try wat tutorial ni.
berjaya. tocey.

tapi nak tanyer la...
kalau nak wat disabled right click pada gambar sahaja, boleh ke..?

tocey..

Ady Syam said...

maaf fiezabaiduri tutorial tu sebelum ni ada tapi terpaksa di padam sebab ianya tidak berfungsi. Insyallah dalam masa terdekat ni nanti saya updatekan untuk disable right click on image.

♥♥cHeNta_tiEha♥♥ said...

hehehee..maseh mencuba..maaf..daku agak blurr nk tukar cane var message tu..tkut terpdm ape2..huhuu.. kotak 2 ngn 3 tu yg ade tulis no tu ke..?erk!sory byk tnye.. da ckp da..dku mmg blurr!haish!

gadispinky said...

yuhu~ menjadi ugak.. tima kaceh tuk ilmunya abang ady.. :) he..

unlisted_one said...

Salam kenal Ady,..thanks ye..kongsi ilmu

Tapi, utk CTRL+C memang tak dpt disable ye?

Budak Ulu Cheka said...

Aok memang terer...mago Allah membalas segala kebaikan

Mr WaNN said...

info menarik..yuhuuu