Saturday, June 27, 2009

Tutorial Top Komentar

Tutorial ini merupakan widget bagi memaparkan nama dan bilangan komen yang telah pengunjung berikan di dalam sesuatu blog. Mungkin anda tertanya² siapakah gerangan yang selalu memberi komen dan berapa banyakkah komen yang telah diberikan oleh beliau di dalam blog anda. Untuk menghargai serta membuatkan pengunjung berminat untuk terus memberi komen, widget ini adalah hadiahnya.
Selain memaparkan nama dan bilangan ulasan yang mereka berikan, widget ini juga akan automatik membuat link ke dalam profile mereka. Dan yang best tentang widget ini komen daripada Author (Pemilik Blog) tidak akan tersenarai di dalamnya.

berikut adalah langkah² untuk memasang widget Top Komentar di dalam blog.

1. Login ke ID Blogger atau terus ke Dashboard.

2. Pilih Layout dan terus ke menu tab PAGE ELEMENTS.

3. Klik mana² Add a Gadget kemudian pilih HTML/Javascript.

4. Copy dan Paste code dibawah ini kedalamnya.

<script type="text/javascript">
function pipeCallback(obj) {
document.write('<ol>');
var i;
for (i = 0; i < obj.count ; i++)
{
var href = "'" + obj.value.items[i].link + "'";
if(obj.value.items[i].link == "")
var item ="<li>" + obj.value.items[i].title + "</li>";
else
var item = "<li>" + "<a href=" + href + ">" + obj.value.items[i].title + "</a> </li>";
document.write(item);
}
document.write('</ol>');
}
</script>
<script src="http://pipes.yahoo.com/pipes/pipe.run?_render=json&_callback=pipeCallback&_id=7b5e76fd684f11e94320abd4e00fbbca&url=http%3A%2F%2FURL_BLOG_ANDA_TANPA_MELETAKKAN_HTTP&num=10&filter=NAMA_PEMILIK_BLOG" type="text/javascript"></script>

5. Gantikan semua code berwarna biru seperti contoh gambar di atas.

URL_BLOG_ANDA_TANPA_MELETAKKAN_HTTP - Gantiukan dengan url blog anda tanpa meletakkan http di depannya contohnya seperti imady.blogspot.com

NAMA_PEMILIK_BLOG - Gantikan dengan nama anda agar tidak akan tersenarai di dalam widget.

10 - Bilangan Top Komentar yang ingin dipaparkan.

Selamat Mencuba!

14 comments:

kakyong said...

Ady syam,

yg ini utk yg terkumpul @ yg bulanan.. kakyong mencari widget top komentar bulanan, tetapi kakyong mau yg boleh terima komen lebih 500. yng existing di blog kakyong tu, utk bulanan lah, bila komen utk bulan tu dah lebih 500, kiraan akan ditolak, komen yg lama akan auto ditolak.. huuhhhuuh, jd bila nak bg award utk top komentar bulanan.. harus dibuat kiraan manual... leceh sungguh..
dah cuba godek2.. cari ikut kederat yg terdaya lah.. tp mostly sama jer...
pastu yg dpt dr kwn dia guna plug-in dr wordpress... huhuuu, tak leh plak nak customise utk blogspot..

Ady Syam said...

yang ini untuk terkumpul kak yong... yang bulanan ada gak carik tapi tak jumpa :)

Ivy Metaga said...

hahaha..tersenarai juga nama sy kat situ...ady tq utk kod ni,nt sy pun nak letak juga kat blog ni hehe

Bard Syah said...

WooHoo!~
Berjaya!!
Yeyeh!~Yeyeh!~
TenGkiu banG adY...aHaKk!~=D

♥ cik intanurulfateha ♥ said...

~abg ady

.kite da buat tp knp name kite pun tersenarai?
.pening :(

Ady Syam said...

cik intan... code tersebut musti macam ni jugak kot

filter=♥ cik intanurulfateha ♥" type=

cuba lagik kalau tak berjaya jugak mungkin coding tu tak berfungsi dengan luv luv tu kot :D

Eyna's said...

Ady

Mekacih bebanyak...byk kali dah akak try wat top commentator ni guna skrip/coding dr tutorial blog lain...tp tak pnah menjadi...

Alhamdulillah...yg kat sini skali buat je trus cun je kuarnya...
Suke sangat...

Mekacih3...again and again...heheh

hana_tomei said...

salam..

abg ady..
nape name hana kuar gak kt ctu???adoiii

Ady Syam said...

hana kena buat camni

filter=hana_tomei" type="text

hana_tomei said...

ok2..dah berjaye dah....
huhuhu..asl tanye je mesti jd..klu x xde nye nk jd...

hana_tomei said...

thanks..abg ady..

<< s| tED| >> said...

terima kasih, saya telah mencuba dan telah berjaya :)

maaf kalau sy ada ubah suai sedikit

Liyka said...

sy da brjaya buat. mekasih byk2 abg ady cz sudi kongsi ..

Liyka said...

sy da brjaya buat. mekasih byk2 abg ady cz sudi kongsi ..