Monday, March 30, 2009

Tutorial SIDE BAR @ GADGET

Kali ni aku nak terangkan mengenai tutorial SIDE BAR, SIDE BAR adalah widget sisi di antara isi pada posting, kebiasaannya sidebar pada template biasa (Default) hanya mempunyai satu sidebar dan template yang di upload atau ditambah kepada 3 column akan memiliki 2 sidebar di kiri dan kanan. sidebar memainkan peranan pelbagai fungsi yang dimana anda boleh menambah Gadget yang sedia ada atau menambah apa sahaja widget kesukaan anda.

"Pandangan Sidebar pada blog"

Pandangan Sidebar pada "LAYOUT"

Untuk menambahkan widget pada tepi tu anda perlu mengikuti langkah ini

1. Log masuk ke ID Blogger atau terus ke "Dashboard"
2. Pegi "Layout" automatik truss ke "Page Elements" dan Klik "Add a gadget" pada bahagian tepi blog posting seperti bulatan merah dalam gambar di bawah.

setelah klik pada "Add a Gadget" window seperti dibawah ini akan keluar

Anda boleh memilih pelbagai gadget yang anda suka dengan klik + untuk dimuatkan dibahagian sidebar blog, berikut ada contoh² Gadget Basic yang biasa digunakan.

Followers - Memudahkan pengjunjung mengikuti blog
Blog Archieve - Memaparkan entry blog yang terdahulu
Label - Memaparkan bilangan post entry anda mengikut label yang anda tandakan.
Profile - Profail anda.
Blog List - Memaparkan blog² kawan atau mana² blog yang anda ikuti.
Picture - Meletakkan gambar kesukaan anda pada tepi blog.
Poll - Membuat Undian mengenai apa² sahaja soalan dan jawapan yang anda berikan.
HTML/Javascrip - Untuk meletakkan widget seperti Jam, Hit Counter, Games dan lain-lain.

pelbagai gadget lagi yang anda boleh muatkan selain daripada Gadget Basic seperti Featured, Most Popular, Newest, dan lain-lain.

Anda juga boleh mengubah kedudukan tajuk tulisan pada sidebar dari kiri ke tengah atau ke kanan dan meletakkan background daripada kosong kepada warna dengan mengubah/edit pada template.

cari kod seperti dibawah dan tambah seperti code yang bewarna merah di bawah

/* Sidebar Content
----------------------------------------------- */
.sidebar h2 {
margin: 1.6em 0 .5em;
padding: 12px 0px;
font-size: 105%; <-- ubah size tajuk tulisan mengikut kesesuaian
color: $sidebarTitleTextColor; <-- boleh meletakkan kod warna
text-align: centre; <-- Tajuk Gadget boleh
background: url('url gambar background atau kod warna') #FFFFFF ;
background-repeat:no-repeat;
background-position:center;
}

Ok settle :P sebarang pertanyaan boleh komen kat sini.. atau YM aku kalau online.

4 comments:

Saladin said...

Salam,
tak dpt buat la..
Leh tlg tak?

Ady Syam said...

salam bro apa yg tak leh buat tu? boleh YM saya tak?

JaQiNtA's bLoG* said...

salam..
tumpg tnye..
camne nk link kn kosmo,harian metro n etc tue??

wanshah said...

salam,
adysyam, sy ada masalah sket utk edit sidebar. cz coding dekat blog sy xberape sama dengan yg saudara tunjukkan. hasilnye bila dah edit xmenjadi la. harap saudara dapat membantu. ^_^ boleh tak kalau sy nk dapatkan id ym saudara? bleh gak sembang2 ajak minum teh. :-)