Saturday, May 16, 2009

Tutorial Font & Colors


Kali ni request dari Tom Cruise (Bukan nama sebenar) ngeeee :Þ Nak tahu cara² nak tukar jenis tulisan, size tulisan, warna tulisan, dan warna dinding pada blog? menukar font dan color tidak laa susah erana blogger tools telah disediakan. Apa yang anda perlu lakukan hanya menukarkan huruf atau warna tersebut mengikut citarasa masing². berikut adalah langkah² untuk menukarkan warna dan tulisan pada blog.

1. Login ke ID Blogger atau terus ke "Dashboard"
2. Klik "Layout" kemudian pilih Bahagian "Font and Colors"
3. Gambar seperti dibawah akan keluar dan anda hanya perlu menukarkan warna pada kotak yang disediakan... so simple!!!


Memang mudah menukarkan tulisan dan warna pada blog namun bagi sesetengah blogger yang menggunakan template download kotak warna dan tulisan seperti gambar diatas tidak akan kelihatan ataupun tidak akan befungsi. Ini adalah kerana susunan warna pada sesetengah template yang dimuat turun diletakkan pada code berasingan di Edit HTML. Berikut adalah langkah² untuk mengenal pasti kod warna pada setiap code tersebut.

Contoh Code pada Header :
#header {
width: 960px;
background-color: #FFFFFF; <-- warna belakang pada header
font-color: #000000;
<-- warna tulisan
font-size: 16px;
<-- size tulisan
font-weight: bold;
<-- ketebalan tulisan (normal; untuk biasa )
font-style:
italic; <-- sengetkan tulisan (abaikan code
text-transform: uppercase;
<-- Semua tulisan huruf besar
Kebiasaannya code seperti atas boleh dikenal pasti pada #sidebar , #footer , dan .post pada blog anda. Jadi hanya ikut langkah code merah diatas pada bahagian seterusnya :) rujuk di Tutorial Warna untuk mencari code warna kesukaan.

So kawan² boleh laa menukar warna blog, size tulisan, jenis tulisan dan warna tulisan pada blog masing² lepas ni.. enjoy!!!!

5 comments:

sutera putih said...

uummm...
mcm senang jer..

dotblogspotdotkom said...

yups...senang tp kalu x tau..susah juga tu..huhuhuh

HaFez1994 said...

BOLEH TAK BERI YANG LAGI ADVANN(lebih susah sikit..tapi simplel PUNYE toturial untuk tukar font..boleh ajar?

~ a for ana ~ said...

kalo nk tukar jenis font acen? ley aja x??

oya@mamahamzah said...

saya dah edit font size tapi yang font description still besar giler... dia tak mau tukar pun ... kenape ek... pening dah piki psl ni... cuba buka blog saya tengok tulisannya... something wrong kan?
cemana nih???