Sunday, August 2, 2009

Panduan Memasang Lagu





Ceriakan blog anda dengan SII Muzik, terdapat pelbagai genre lagu yang buleh di dapati . Macam-macam lagu ada... Melayu, Indonesia dan English, berikut adalah cara memasang lagu SII Muzik di blog anda.

1. Login ke ID Blogger atau terus ke "Dashboard"

2. Klik "Layout" kemudian ke Bahagian Tab "Page Element"

3. Klik mana-mana "Add a Gadget" dan pilih "HTML/JavaScript"

4. Langkah seterusnya adalah mencari code lagu pilihan anda pergi ke SII Muzik dan pilih code lagu yang diminati.

5. Select All dan Copy code lagu pilihan anda kemudian paste code tersebut kedalamnya HTML/Javascript tadi seperti di bawah


5. Akhi sekali Save dan Enjoy!~ Lagu akan kedengaran setiap kali blog anda dilawati.

10 comments:

June 019 - 3782206 said...

salam.. tks ady coz blog ady bnyk membantu sy dkm berjinak-jinak dgn dunia blog ni, td sy baru buat camna nak pasang lagu kat blog, emm mmg jadik tapi tak kuar suara la, ngape ye.. tks

Sederhana Itu Indah said...

lagu apa yg di pasang tu kak june? leh saya tahu kat mana kak june tepek lagu tu?

Bard Syah said...

assaLammuaLaikum warahmatuLLah ..
Bro .. sokLan!!
KaLo nak Letak pLayer kat setiap entry Leh tak ek?
Cemana ye?
tQ bro Ady.. =)
sokLan jujur ikhLas nih .. *n00b*

June 019 - 3782206 said...

Akak buat mecm ady ajar la g kat kat add gadget,HTML, copy pastu paste.. sy copy lagu you are not alone- MJ, bila bukak blog mmg kuar SII Muzk logo tapi xkuar suara la, bila klik terus g kat ady punye web, atau pun mmg mcm tu.. almaklumlah akak kan agak rabun It ckt

Ady Syam said...

tak per lu letak di setiap entry Bard Syah sebab nanti kalau kat laman utama lagu tu automatik di putarkan kesemuanya.. tapi kalau entry tu berasingan boleh rasanya...

Ady Syam said...

Kak June betul la tu... just file hosting ada problem hari ni.. besok2 ok laa tu.. sorry ek.. ady guna free hosting jer.. tak mampu guna file hosting berbayar :).. sabar ek... file hosting tu down skrg nanti ok laa tu

Bahari said...

Ady, nk tanya camna nak buat semua lagu boleh play? kalu ltk dlm satu Html, dua-dua dia main.
tq

jom makan said...

kat radio tu x de butang off on ke,kdg2 org x nak dgr lagu senantiasa kat blog kita...

Anonymous said...

salam... mau tanya cikit ni... mcm mana mau paparkan tajuk lagu dari radio online yang kita letak pada gadget blogspot... mohon bantuan kalian..

SHAZA said...

ok tqvm saya dah amik lagu dari cni.mmg best....