Sunday, August 30, 2009

Lawak Bulan Puasa

Salam... Selamat berhari minggu dan selamat menunaikan ibadah puasa, pejam celik pejam celik kita dah masuk puasa ke 9 dalam bulan Ramadhan. Dan esok kita rakyat Malaysia akan menyambut hari Kemerdekaan ke 52. Sungguh pantas masa berlalu, Semoga kita dapat manfaatkan hari² yang ada dengan amalan yang mulia kerana dibulan ini balasannya berlipat ganda . Eh jangan pulak bulan lain tak buat amalan . Baiklah... Aku tak nak tulis panjang²... Sementara menunggu waktu berbuka aku nak kongsi 2 cerita lawak untuk kawan²... semoga terhibur


3 Orang Sahabat
Ada tiga orang sahabat si A, si B dan si C, yang tinggal serumah di sebuah apartment setinggi 60 tingkat. Pada suatu petang setelah tamat bertugas mereka ini telah kembali dari bertugas untuk pulang ke rumah.

Kelihatan ramai orang sedang berkerumun di depan lif. Rupanya bekalan elektrik terputus dan lif tidak berfungsi.

si A : Macamana ni...rumah kita lak atas sekali?

si B : Aduhhh... bikin bingung kepala, nak ikut tangga larat ke..?

si C : Aku rasa baik kita ikut tangga aje... kita pun tak tahu bila agaknya elektrik ada balik

si A : Aku ada satu idea, kita panjat tangga sambil bercerita, tapi kita kena bercerita yang sedih aje, sebab kalau kita buat cerita lawak... kita akan terasa sesak nafas sebab kita ketaw... biar kita serius dengar cerita.

Mereka pun bersetuju, so mereka mulalah melangkah kaki menaiki tangga untuk ke tingkat 60.

si A mula bercerita….

si A : Aku masa kecil punyalah sedih dalam sejarah hidupku... aku membesar
tanpa bapa, bapaku meninggal semasa aku dalam kandungan, dari kecil aku... bla bla bla bla bla... Punya la sedih mereka mendengar cerita si A hingga meleleh leleh... sedar tak sedar mereka dah
sampai kat tingkat 20.

Mereka berhenti sekejap bukannya kerana penat tapi berhenti untuk lap air mata…kemudian mereka kembali memanjat sambil si B pula bercerita….

si B : Sejarah hidup aku lagi sedih, semasa umur aku 5 tahun kedua ibu
bapaku meninggal dalam kemalangan jalanraya…aku dibesarkan oleh abang sulung ku saja yang pada tu berumur 15 tahun. Abang sulung ku tak bersekolah dan dia bekerja untuk menyara aku adik
beradik seramai 4 orang… bla bla bla bla……

Sekali lagi mereka bertiga meleleh sedih….punyalah lama cerita si B dengan tak sedar mereka dah sampai ke tingkat 55. Hanya 5 tingkat aje lagi... sambil melangkah memanjat tangga yang ketingkat 56, si C mula menyampuk

si C : Alaaaaa... korang punya cerita tak sedih lagi... Cerita aku lagi
sedihhhh punya.

si A : Kau ada sejarah hidup sedih juga ke…?

si C : Emmmm... Mungkin hari ini dalam sejarah

si B : Cerita aje le... Kita dah tinggal 4 tingkat je lagi

si C : aku sedih kerana…KUNCI RUMAH KITA, AKU TERTINGGAL DALAM KERETA...
UWAAAAAAAAAAAAAAA


Thank You Seven
Hendak dijadikan cerita, ada seorang pemuda yang baru je pandai bercakap Inggeris. Perkataan yang dia tau plak seperti ; ok never mind, thank you, one, two, three, four five, six, seven dan bye-bye

Pada suatu hari pemuda ini bergegas hendak ke tempat kerjanya sebab terlewat, sambil membawa beberapa barang. sedang asyik dia berjalan laju tiba-tiba dia terlanggar seorang mat salleh. Habis jatuh barang yang dibawanya, mat salleh itu pun membantu pemuda itu mengambil barang-barangnya yang jatuh.

Pemuda ; ( inilah peluangku untuk menguji kehebatanku berbahasa inggeris ) katanya dalam hati.
Mat salleh ; Oh, I'm sorry
Pemuda ; It's ok, never min. Thank you.
Mat salleh ; Thank you too.
Pemuda ; ( hmm..lepas two, mesti three ) thank you three.
Mat salleh ; ( hairan ) what for?
Pemuda ; ( four..four hmm five ) thank you five.
Mat salleh ; Are you sick?
Pemuda ; ( alamak, lepas sick.. seven pas aku tak tau dah.. mesti mau cabut ) Sambil mengambil barangnya... pemuda itu pun berteriak dari jauh .. Thank you seveeen! bye-bye .
Mat salleh ; ( bingung )

5 comments:

joegrimjow said...

hee
da pernah baca

nazran said...

naye btul..Si ABC..'sudah la jatuh ditimpa tangga plak'..keh2

sutera putih said...

hikhik...
siannnn,,,,

sha89 said...

hahahaah lawak no 1 mmg klaka!!

no 2 pun klaka jgak tp no 1 paling best heeh :)

Putra Al-Maliki said...

Boleh masuk "Lawak King" nie..hehe