Tuesday, May 5, 2009

Backup Template & Save Widget

Tutorial ni khas buat kawan² yang suka meng"edit" template dan menukar template pada blog, di sini aku akan terangkan apa yang dimaksudkan Backup Template dan Save Widget, tutorial ini amat berguna untuk mengelakkan sesuatu yang tidak diingi berlaku seperti template yang diedit tidak menjadi atau tersilap anda masih boleh kembali pada bentuk asal dan Save Widget ini amat penting kerana setiap kali anda meng"Upload" template yang didownload, widget pada sidebar biasanya akan hilang jika tidak disimpan. berikut adalah langkah²nya.

Backup Template

1. Login ke ID Blogger atau terus ke "Dashboard"
2. Klik "Layout" kemudian pilih Bahagian "Edit HTML"
3. Klik "Download Full Template" kemudian "Save"


Setelah "Save" template yang sedia ada anda boleh meneruskan sebarang aktiviti mengubah pada template tanpa merisaukannya jika tidak berjaya :) dan kalau tak berjaya just "Browse" balek template yang anda save tadi kemudian "Upload" balik, dan blog anda akan seperti sedia kala...

Save Widget

1. Login ke ID Blogger atau terus ke "Dashboard"
2. Klik "Layout" kemudian pilih Bahagian "Edit HTML"
3 Tekan Ctrl + F (Find) untuk mencarik code seperti dibawah ini



4. Kemudian copy kesemua b:widget id=" bawah pada code tersebut seperti gambar dibawah

5. Bagi yang menggunakan template 3 column pastikan kesemua widget telah di copy dan code untuk widget kedua kebiasaannya berada pada "left-sidebar-wrapper" dan bagi yang menggunakan template download kemungkinan sidebar widget ditulis mengikut code tersendiri. Setelah copy kesemua widget yang ada, simpan/"Paste"didalam "Notepade" atau "Microsoft Word" untuk sementara.

6. Browse dan Upload Template kesukaan anda dan amaran seperti akan keluar "Widgets are about to be deleted" (Jangan CONFIRM & SAVE kalau tak nak widget hilang) abaikan jer... dulu
7. Apabila gambaran seperti diatas keluar, copy semua code b:widget id=" yang telah di simpan di dalam notepad atau microsoft office tadi dan Paste dibawah code ini seperti gambar dibawah



8. Bila dah letak semua code widget barulah click "Save Template". Ingat Jangan Click "CONFIRM & SAVE" nanti hilang widget tu semua.

Tambahan
Kemungkinan bagi yang menggunakan template yang di download akan berlaku perlanggaran ID so gantikan ID lama atau baru seperti widget yang lama mempunyai ID HTML1 tukarkan kepada HTML2 nak tukar id HTML69 pun buleh :P ok settle!!!

10 comments:

Angelosanora said...

thank beb... for the info

Ivy Metaga said...

ady..tq info nih...
ady mmg best lah bnyk info2 hihi...

Ariey said...

bagus..bagus aku baru ingat nk buat sbb ada org yg tak tahu lagi psl ni tapi sbb ko dah buat aku akan buat blog ko sbg rujukan jelah..

paan said...

thanks for info..masa mula2 blogging dulu,aku xtau semua nie,dan menukar teplate adalah satu perkara yg paling aku xsuka..skang dah tau,memang seronok la tukar2 template.hehehe

my name is Ain said...

thanx..sgt membantu..jd setiap kali edit template xde la masalah timbul..thanx again

dark angel said...

wooo..thanks la, baru aku sedar, ada cara nak selamatkan widget2 tu, tq..tq.

M.Amirul Aiman @ aemantaslim @ محمد اميرالايمان said...

kenapa saya buat tak boleh ya? walaupun, terima kasih ye

PuTeRi Yang Senyum~ said...

mekaseh bro~

oya@mamahamzah said...

saya dah ikut sume yang di suruh tapi kuar bendalah ni plak... apa maksudnya..
Your template could not be parsed as it is not well-formed. Please make sure all XML elements are closed properly.
XML error message: The element type "div" must be terminated by the matching end-tag "
".

wilda said...

cam ne nk dapat kan layout..coz at blog sy die 2lis disign la...