Friday, June 19, 2009

Cara Membuat Favicon

Mungkin ramai yang tidak tahu apa itu Favicon, Favicon(Favourite Icon) merupakan icon kecil yang berada pada tepi alamat URL pada Browser. Anda boleh meletakkan icon tersebut dengan icon ciptaan anda sendiri sama ada berbentuk text ataupun bergambar. berikut adalah cara² memasukkan Favicon pada blog.

1. Ciptakkan satu logo dengan ukuran tepat 100px lebar dan 100px tinggi (100 x 100). Anda boleh menciptakan logo tersebut melalui Photoshop ataupun menggunakan Paint.
2. Selepas membuat logo, anda perlu menukarkan logo tersebut dalam bentuk icon. Anda boleh menukarkan logo tersebut dengan menggunakan tool Favicon Generator di http://www.favicongenerator.com


3. Setelah selesai mengikuti langkah-langkah membuat icon di dalam Favicon Generator tadi, anda perlu menyimpan icon tadi kedalam komputer. Kemudian Uploadkan icon tersebut di image hosting seperti Photobucket, Imageshack, Geocities atapun Google Site.

4. Sekarang anda telah mempunya alamat URL untuk Favicon, Seterusnya ubah URL Favicon kepada code untuk diletakkan di dalamEdit HTML pada Layout blog seperti contoh di bawah.

http://sites.google.com/site/adystor/Home/favicon.ico

Tukarkan kepada

<link rel="shortcut icon" href="http://www.geocities.com/amn_tea/favicon.ico">

5. Untuk langkah seterusnya, Sila login ke ID Blogger atau terus ke Dashboard.

6. Pilih Layout kemudian pilih menu tab Edit HTML dan cari code </head>.

7. Copy dan Paste code Favicon di langkah ke 4 tadi tepat di atas code </head> seperti contoh di bawah.


8. Akhir sekali SAVE template dan anda boleh melihat hasilnya... Semoga berjaya!!!

11 comments:

.sHaZa. said...

ouh..bgitu ye..
tq 4 da inf0..
^_^

Dee said...

sy ada org tlg buatkan..sbb byk kali buat x menjadi gak..hehehe..

♥♥cHeNta_tiEha♥♥ said...

mmg ttp xpndai..

hurm...

hana_tomei said...

x jd buat gak la..huhu....

Seti@wan Dirgant@Ra said...

kayaknya ini yang perlu buat aku nih.

wanshah said...

waa.. bagus ni bro ady. menjadi gak akhirnye favicon aku. :thumbsup:

Razna Creation said...

salam. sy buat tak jadi la.. yg no 4. dah blur..

sbb lepas upload kat photobucket file tu jadi.jpg

leh jelaskan tak?

princess_eryna said...

salam... sy buat pun x menjadi laaa....

azwan said...

ya... saya sokong....

ninie said...

care nak wat favicon ne untuk template minima black jer ker bro?

amalina afif afandie said...

xjd pn :(