Wednesday, June 3, 2009

Panduan Memasukan Gadget

Gadget (Alat) adalah untuk menghiaskan sesebuah blog, blogger menyediakan penggunanya dengan pelbagai peralatan yang sedia ada dengan hanya perlu memilih sahaja. Gadget ini biasanya terletak di bahagian tepi posting (Sidebar) dan jugak boleh diletakkan di bahagian atas posting (Header) dan bawah pada posting (Footer). Gadget asas (basic) yang biasanya perlu ada pada sesbuah blog adalah seperti berikut :
  • Followers - Memudahkan pengunjung atau kawan mengikuti blog
  • Blog List - Senarai blog yang ingin anda paparkan
  • Labels - Label / Kategori posting yang anda buat
  • Profile - Profail / Maklumat tentang anda
  • Blog Archive - Arkib posting yang terdahulu
  • HTML/Javascript - Untuk meletakkan widget seperti Jam, Hit Counter, Shoutbox dan lain-lain.
Berikut adalah cara² untuk memasukkan widget kedalam blog :

1. Login ke ID Blogger atau terus ke Dashboard
2. Pilih Layout dan terus ke bahagian tab Page Elements
3. Klik Add a gadget pada bahagian tepi Blog post seperti bulatan merah dalam gambar di bawah atau di bahagian bawah.

setelah klik pada "Add a Gadget" window seperti dibawah ini akan keluar


Sila rujuk pada tutorial sebelumnya di Tutorial Side Bar / Gadget

Selamat Mencuba!

5 comments:

PuTeRi Yang Senyum~ said...

bro...sy de prob..nak tnye..
bile sy nak tukar layout untuk my blog...gadget2 sy hilang..dulu penah tukar..um..skang dah nak takot nak tukar layout..huhu~
cmner eyh??mybe de bnda yg sy xtersalah pandang..

Ady Syam said...

Sila rujuk di http://maysyda.blogspot.com/2009/05/backup-template-save-widget.html

dengan kaedah copy & paste, gadget² tidak akan hilang :)

cara kedua pulak old skol... copy code dan paste kat microsoft word <-- aku pernah cuba dulu masa aku noob tentang blog. :P

Seti@wan Dirgant@Ra said...

kayaknya pembelajaran berharga buat aku yang masih newbie. makasih sobat.

Rozzee Creation said...

mcm mana nk masukkan gadget visitor side bar macam abng tu....adehhhhhhh saya budak baru belajar........

mintAng_teLip2 said...

brO . .caye An nUc tnYe. . cAmner nUc tAmbAh gAdget Len kt pAge . .cucAh Arh. .da manYak kaLi trY . . BlUR!