Saturday, March 28, 2009

Tutorial BACKGROUND

Request dari kawan² nak letak gambar kat belakang background, so kat sini aku terangkan Tutorial BACKGROUND dengan gambar preview sekalik, so apa yang perlu korang buat ikut langkah² seperti kat bawah ni tapi sebelum memulakan penukaran sila save template blog korang (Backup) untuk keselamatan.

1. Log masuk ke ID Blogger korang atau terus ke "Dashboard"
2. Pegi "Layout" dan terus klik pada "Edit HTML"
3. Kemudian pada bahagian "Edit HTML" carik code seperi kat bawah ni (gunakan Ctrl+F kalau nak senang carik) kemudian letakkan code merah seperti gambar di bawah ni

*copy code warna merah kat bawah ni dan paste seperti dalam gambar di bawah, ingat kena carik yang ada body { lepas tu baru paste kat bawah macam gambar kat bawah ni

background-image: url('masukan url gambar korang');
background-repeat: no-repeat;
background-position: center center;
background-attachment: fixed;

Nota : biasanya background-color mengikut code tertentu, bagi sesetengah default blog, code warna ada yang seperti $bgcolor dan #FFFFFF, so kalau $bgcolor tu korang leh padam dan gantikan dengan code warna yang menggunakan code #FFFFFF so kalau korang nak tau warna code kaler tu boleh rujuk kat sini.

Tambahan
background-posisiton adalah code kedudukan gambar backround pada blog korang, kalau nak letak tengah² so code dia adeh... payah nak terangkan ni ok rujuk kat bawah ni

background-posistion:center center;
Gambar berada di tengah² pada blog blog

background-posistion:center left;
Gambar berada dibahagian tengah di sebelah kiri blog

background-posistion:center right;
Gambar berada dibahagian tengah di sebelah kanan blog

background-posistion:bottom center;
Gambar berada di bahagian bawah tengah blog

background-posistion:bottom left;
Gambar berada dibahagian bawah sebelah kiri blog

background-posistion:botoom right;
Gambar berada dibahagian bawah sebelah kanan blog

background-posistion:top center;
Gambar berada dibahagian atas di tengah² blog

background-posistion:top left;
Gambar berada dibahagian atas di sebelah kiri blog

background-posistion:top right;
Gambar berada dibahagian atas di sebelah kanan blog

Contoh Code background-posistion:center center; seperti kat bawah ni

pergghh... cantik jer blog kat atas tu kan heuheuheu (promosi) susah jugakkan... tapi itu jerlah cara² nak letak BACKGROUND pada blog, dah habis :P... kalau ada apa² masalah korang boleh kontek aku :D settle!!

9 comments:

luvida said...

da agak da..
sis ima punye blog mst huby die
yg seting ni..
ish2~~

Ady Syam said...

ssssshhhhh... :P

Ima said...

huhuhu...iyer tidak ade keraguan lagik...sy adalah buta IT cume tau post, ceting upload gmbr tanpa edit...itu saje..mekasih..kuikuikui

aNa aMNaH said...

Ajar lg ba tentang edit blog nie...

Seti@wan Dirgant@Ra said...

pembelajaran berharga.

PiT'S said...

As'kum Bro, nak masuk url gambar yg cemana? yg depan start http:// tu ke?
Gambar tu kene letak kat hosting dulu ke?...Tq!

Ady Syam said...

W'salam Pit's... a'ah kena letak full URL gambar, contoh ,macam http://3.bp.blogspot.com/_VyUFIvTvLBY/SneE88VqhgI/AAAAAAAAAAM/DA1EhdL38z4/S220-h/DSC00248.JPG

yer kena upload kat hosting dulu, guna photobucket, imageshack atau pun picasa albul.

nrulyunne.blogspot.com said...

salam abg ady...
chantek la blog purple kt atas tuh..
cmne nk edit g chantek camtu??
pllzz tlg ajar..

memessy said...

salam abang,
cmne nak buat backgnd yg gerak2..
bukan gambar tapi macam salji turun ke..
cam gtu la..
hehe