Friday, April 24, 2009

Bohsia: Jangan Pilih Jalan Hitam

Last week aku review The Mall Cop dan Naak (Thai) dan kali ni aku nak review pasal filem Bohsia "Jangan Pilih Jalan Hitam" (18PL). Filem ni diarah dan dilakonkan sendiri oleh Jutawan Muda Malaysia "Syamsul Yusof", memang luar biasa dan sungguh menarik tapi jangan salah anggap kerana tajuknya yang mungkin agak keterlaluan kepada sesetengah penonton. Pengarah filem ni sebenarnya ingin penonton memahami filem ni mengenai masalah golongan ini dengan lebih dekat untuk pengajaran melalui tajuknya "Jangan Pilih Jalan Hitam". Filem ini telah mengupas sebuah kehidupan gadis² (Bohsia) dengan aksi² mat rempit, berbaloi pengarahnya membelanjakan RM1.5 juta untuk pembikinan filem ni kerana ianya memang sebuah filem yang ummpphh!!! kehidupan mat Remp-It yang kita lihat sebelum ini memberi kelainan dalam filem ni dengan aksi lasak dan mencabar, memang tak rugi kalau tengok. Adegan rempit, sepak terajang, kisah cinta, keluarga dan kelainan skrip oleh barisan pelakon yang mantop membuatkan filem ni memang aku rasa boleh cecah box office! Ok aku cerita sedikit tentang filem ni.

Bohsia mengisahkan dua remaja Amy (Salina Saibi) dan Tasya (Nabila Huda) yang menjadi mangsa kerakusan kekejaman manusia berhati binatang. Tanpa pendidikan dan latar belakang keluarga yang sempurna, Amy dan Tasya memilih untuk terjebak dalam dunia rempit oleh pengaruh teman lelaki. Muz (Syamsul) teman lelaki Tasya seorang suka cakap besar dan Acai(Shaheizy Sam) teman lelaki Amy seorang yang pantang dicabar. Bapa Amy seorang kaki judi sering mengangu kehidupan Amy. Azam(Aaron Aziz) seorang bapa ayam cuba memujuk Amy kembali padanya dan insaf atas kesilapannya yang dulu. Amy yang mengetahui pekerjaan Azam cuba menjauhkan dirinya pada Azam. Muz terpikat pada Aisyah(Diana) tetapi tidak mengetahui Aisyah ialah adik kepada Azam. Tasya yang berang dengan kecurangan Muz, relakan dirinya ditiduri Acai dan gengnya. Tasya merasakan hidupnya tidak bermakna, membunuh diri. Muz mendedahkan cuba memberitahu identiti abangnya dan dirinya sebagai mat rempit. Azam kecewa tidak dapat memujuk Amy bertindak merogol Amy. Amy melarikan diri dari Azam dan cuba berlindung dengan bapanya Salleh(Nasir Bilal Khan). Salleh yang mabuk cuba mengambil kesempatan pada Amy. Apakah yang akan berlaku… Saksikan BOHSIA di pawagam pada 23 April ini.

Perghhh cerita yang panas!!! ah... apa tu tunggu lagik jom layan kat pawagam yang berhampiran.

24 comments:

LaDy NaS said...

citer melayu skrg makin menjurus ke arah........wa pikir la sendiri..ekekekek!

luvida said...

nk tgk.
tp tguu donlod ley x?
hehehe...
tgk kt wyg cte cm ni..adeh..cm biase2 aje je?

iLOVEspeed said...

aku pula rasa, cerita pengarah malaysia tiada modal lain.

asyik tackle isu yang sama dan pada aku, hanya tujuan komersial.

D'Rimba said...

Betul, seni bangsa makin tercemar makin kurang nilainya...........Kembalikanlah zaman kegemilangan P Ramlee dalam indusri penuh nilai berjatidiri tinggi.....

cik_kiAh said...

cite ni memang best!
ade pengajaran di sebalik ape yang berlaku.ia memang realiti.walaupun saye ni bukan la a big fan of movie2 melayu,ape yang dipaparkan merupakan realiti kehidupan sekarang ni.cite2 hollywood,bollywood pun asyik recycle modal yang same.cume mungkin dari sudut lain pulak.pengarah2 kt malaysia ni masih lagi belajar.pengarah2 kt luar negara pun masih lagi belajar.learning is a life-long process.

cik_kiAh said...

cite ni memang best!
ade pengajaran di sebalik ape yang berlaku.ia memang realiti.walaupun saye ni bukan la a big fan of movie2 melayu,ape yang dipaparkan merupakan realiti kehidupan sekarang ni.cite2 hollywood,bollywood pun asyik recycle modal yang same.cume mungkin dari sudut lain pulak.pengarah2 kt malaysia ni masih lagi belajar.pengarah2 kt luar negara pun masih lagi belajar.learning is a life-long process.

cik_kiAh said...

cite ni memang best!
ade pengajaran di sebalik ape yang berlaku.ia memang realiti.walaupun saye ni bukan la a big fan of movie2 melayu,ape yang dipaparkan merupakan realiti kehidupan sekarang ni.cite2 hollywood,bollywood pun asyik recycle modal yang same.cume mungkin dari sudut lain pulak.pengarah2 kt malaysia ni masih lagi belajar.pengarah2 kt luar negara pun masih lagi belajar.learning is a life-long process.

Encik Azizan said...

cm bez je..kna tgk ni..

Saichou said...

tak suke citer cmni..filem ni paprkan gaya hidup bebas n pakain yg seksi...wpun nk tjukkn mat rempit n bohsia tu x elok.
takut nnti dak2 exp remaja yg br nk blja brpk..terikut2.

patutnyer citer melayu ikut cam kbykan citer jepun..yg byk nilai2 kmanusiaan didlmnyer.

NieSah said...

kenapa ye..citer2 yg dikatakn memberi pengajaran especially kepada remaja lebih berkisar kepada cerita yg bnyak memberi pendedahan gejala sosial,disko, hubunagn laki perempuan,muzik berentak kuat n mcm2 lah..yg kurang enak sbnanyer....im waiting...bile malaysia akan buat filem yg betul jelas nmpak tujuannya, mcm dakwah..cerita yg lebih baik dari indonesia seperti ayat2 cinta contohnya...
*randomly visits here..i just wanna find out..whats so great about this movie*
=)
peace~

Youjie said...

Bagi aku...
Lebih kepada nilai komersial dan kita menerima kesedaran palsu bahawa filem ini ingin mendidik nilai murni pada masyarakat berdasarkan tajuknya..

Walhal..nak untung la kan..sebab ramai sure ske nak tengok awek-awek sexy dengan adegan-adegan tu..

Then, kalau benar tujuannye nak mendidik...bagi aku kupasan die tak cukup mendalam..takat nak tunjuk isu2 komersial hal haruan mkn anak tu, comensence pun leh fikir...mengapa tak kupas bende yang tak nampak dalam masyarakat?
Dan tak semestinya ditonjolkan adegan-adegan komersial tu..

Hehee..opsss terlebih suda..sowi2 ter emo laks..

Cheers!! ^_^

aNa aMNaH said...

wah...tragik juga kehidupan bgt tu....hrrmmmmm

moonie said...

best sgt ker citer neh..

aku xkan masok cinema hanya semata2 nk tgk citer smsul neh

aku tgk trailer pon dah cam truk..huh, naper la nk gak tunjok adegan2 x senonoh tuh

Ady Syam said...

waaa hangat komen² kat posting ni :P thanx guys sama² kita bertukar fikiran dalam memberi pendapat masing²

Dee said...

mcm best jee citer nie..
kne tgk abes final nie...
ble kuar ek??

Dee said...

haha, tak terlayan tuan rumah nak balas comment2 nie... huhu...

Fairuz Selamat said...

very interesting blog....

Fairuz Selamat said...

i followed ur blog..
heheh

Binjaie said...

Bohsia bermula sekitar awal tahun 90an kan. Emmm apapun waktu tu cuma ada lagu saja, filem aku pun tak igt. tapi kali ni ada filem khusus pasal bohsia moga2 kt dpt pengajaran darinya...

PJ selamba said...

tak minat langsung aku cite mcm ni...

joegrimjow said...

entah boleh entah tidak mahu layan ni

bella said...

hari tu g wayang da almost nk tgk cite nie..
tp si die xkasi tgk..
g la plak tgk cite hantu indon "hantu jamu gendong"..
best ke cite nie??
kalo best nk g tgk...
huhu

Anonymous said...

...please where can I buy a unicorn?

Anonymous said...

смотреть бесплатно порно видео фильм
секс стихотворения
сжатое порно
смотреть жеское порно
порно манга