Wednesday, July 1, 2009

4 Cerita Lawak Pendek

Kali ni aku nak kongsi cerita lawak yang aku rasa best, aku dapat artikel ni dari negara jiran kemudian aku alih bahasakan untuk tatapan bersama... Insyallah akan ada sambungan selepas ini. Jom layan!~!~

Murid Dan Cikgu
Seorang murid yang nakal bertanya pada guru fiziknya yang garang.
Murid : Cikgu! Saya ada soalan.
Cikgu : Apa dia?
Murid : Sebuah lilin yang menyala kemudian ditutup dengan gelas, lilin tersebut padam.
Mengapa cikgu?
Guru : Sebab tidak ada udara di dalam gelas.
Murid : Salah!
Guru : Habis tu?
Murid : Membuktikan bahawa kita tidak ada kerja nak buat.

Banjir
Ady adalah budak darjah 3 yang sudah tiga hari tidak masuk sekolah. Setelah masuk sekolah, Cikgu bertanya kepada Ady.
Cikgu : Ady, sini kamu! mengapa kamu tidak masuk sekolah selama tiga hari?
Ady : Anu cikgu... Kampung saya banir.
Cikgu : Jadi kamu membantu mereka?
Ady : Tidak cikgu
Cikgu : Jadi apa yang kamu buat?
Ady : Belajar berenang cikgu.

Penjual Jam
Di sebuah kota kecil hiduplah seorang pemuda Arab yang bekerja sebagai penjual jam. Di depan kedai beliau tertulis "JAM 3000, DIJAMIN TIDAK ROSAK" Kemudian ada seorang mak cik membeli jam tersebut, dan baru beberapa minit tiba-tiba jam tersebut mati.
Lalu mak cik itu kembali kedai tersebut dengan hati yang panas.
"Hey... Jamnya rosaklah.. kata dijamin tidak rosak".
Lalu Pemuda itu menjawab dengan slamba,
"Aiks!...Orang Arab kan membacanya dari kanan". ( Rosak Tidak Dijamin )

Dilarang Merokok
Balik saja dari kerja aku singgah ke shopping kompleks berdekatan untuk membeli ubat, kerana terlalu ramai orang beratur membeli ubat, aku singgah sekejap membeli rokok di kedai bersebelahan.
Jenuh menunggu aku terus membuka dan menghisap rokok di situ. Baru jer isap spam dua... Security disitu menegur aku. "Maaf Encik di sini kawasan larangan merokok".
Aku terkejut dan berasa malu setelah ditegur oleh security tersebut. Untuk cover malu aku terus menjawab "Apasal plak tak buleh hisap rokok, Aku beli rokok ni kat situ (Sambil menunjuk kedai rokok sebelah). kalau macam tu janganlah jual rokok kat sini. Jawabku yang penuh dengan yakin.
Aku ingat Security tu akan berasa gentar namun firasat ku meleset, dia menjawab "Encik!!! Kita kena ikut peraturan, kedai sebelah tu pun ada jual kondom tapi tidak ada orang yang melakukan seks di sini kan?

4 comments:

lalink7 said...

hahaha...
masuk akal jgk lawak2 neh..
terima buat saye ketawa en.ady..
huhu..

aku hUnNy (^_~) said...

huu..1st tym bc lwk cmnie..xpnh lgi bc lwk nie kt mne2 lgi..huuu..caya uhhh..:)

Dee said...

yg last tu lwk...

wanshah said...

ni macam lawak cipta sendiri jer. huhuhu.. :-P tapi best gak lawak tu bro. huhuhhu..