Friday, October 16, 2009

My Baby Boy

Huhuhu... baru jer rehat berblog... sekarang kena rehat lagi... aku kena jaga orang rumah dengan baby... apapun aku ada sedikit catitan...

Alhamdulillah... Akhirnya orang yang ditunggu² kini muncul tiba, selamat datang ke dunia baru wahai anakku... Muhammad Syahmi Danial bin Ady Syam selamat dilahirkan pada 13 Oktober 2009 bersamaan 23 Syawal 1430 Hijrah jam 3.25 pagi di Hospital Ampang. Kesabaran dan detik² cemas menanti 9 bulan kini berakhir bila melihat Syahmi keluar. Kini aku telah bergelar seorang Abah kepada soeorang anak lelaki bernama Syahmi. Sungguh mengujakan, sungguh menggembirakan, dan sungguh mengharukan apabila melihat sendiri dan berada di sisi isteri tercinta menyaksikan kehadiran anak sulung kami. Alhamdulillah kini semuanya telah selamat... Izinkan aku kongsikan memori ini bersama kawan² dan buat anakku Muhammad Syahmi Danial... Semoga membesar dengan sihat dan menjadi anak yang soleh dan berjaya.

11 Oktober 2009 (Ahad)
Memandangkan Isteriku yang telah overdue 10 hari, hari ini adalah hari yang sepatutnya dia berada di hospital untuk ditahan. Kami bergerak dari rumah seawal pagi dan aku bawah dia meronda² di sekitar Pandan Indah dan akhirnya pergi ke Tesco kerana dia teringin untuk makan di Restoran Santai. Selepas bersalin dah tak buleh makan sedap²... kena makan lauk pantang jer... setelah selesai makan kami berangkat ke Hospital Ampang dan tiba di sana jam 1 tengahari. Daftar diri di kaunter dan terus diarah ke Dewan Bersalin tingkat 4 untuk checkup. Aku menunggu di luar dewan bersalin hampir 2 jam dan isteri aku SMS... "Sayang.. tunggu nak scan baby jap.. dah bukak 2cm... dah masuk air... kena masuk wad sekejap lagik...Sakit!" aku terus call dia dan sok sek sok sek... turun kebawah ke tempat parking kereta ambil barang² keperluan dia dan baby, dan bila naik jer ke tingkat 4 semula isteri aku berada di Wad 4D katil No. 23. Cute jer dia dah bersalin baju guna baju yang pihak hospital bagi... (Pink Kaler) Sok sek sok sek... dia ceritalah bagaimana dia telah diperlakukan oleh misi terhadapnya masa di dewan bersalin tadi, heuheuheu... (suspen jer ayat) isteri aku cakap "tadi doktor dan masuk ubat". Waktu tu Jam dah 4.30 petang, tepat untuk waktu melawat sehingga jam 7.00 Petang. Sepanjang masa melawat ada kawan yang datang menziarah iaitu Nopal dan Isteri, kawan daripada sembangrumah-tangga.net. Selepas jam 7.00 Petang makwe guard yang jaga pintu wad tersebut datang kedalam dan memakumkan masa melawat dah habis, aku beriya² duduk disitu ingatkan buleh temankan isteri sampai melahirkan... namun sungguh sedih kerana aku terpaksa dihalau kerana wad tersebut ada ramai lagi bini orang nak bersalin... dan tak dibenarkan masuk selepas masa melawat jika tidak ada perkara important untuk berjumpa isteri... huhuhuhu... Rasa tanak balek je... tapi nak buat camanakan.. Hospital dengan rumah aku 5 minit jer kalau drive... so aku ambik keputusan untuk balek rumah... sambil SMS dan call sekali dua isteri aku waktu malam tu... aku bukak pc aku layan cerita Bleach Anime yang dah banyak aku donlot... dan akhirnya aku zzzZZzzzZZZzZZz....


12 Oktober 2009 (Isnin)
Hari ni aku telepon Sis Sorna admin kat opis aku... aku bagitau wife aku dah nak delivery aku tak masuk kerja dalam 2-3 hari ni. Tapi dia suruh jugak turun opis sebab ada projek yang aku incharge dan perlu di follow up. Haizzz... Aku terus drive ke opis dan settlekan kerja aku... sambil² buat kerja opis aku SMS wife aku dan everything ok, still 2 cm tak bukak² lagi dan mungkin petang ni dia kata... doktor akan masuk ubat lagi. Masa melawat pertama 12.30 tengah hari sampai jam 2.30 petang. Aku tiba seawalnya untuk melawat dan masa tu jugak ada hidangan lunch time pihak hospital bagi... wife aku cakap makanan dia ala kadar tapi buleh laa... kurang goreng²... dan wife aku time tu teringin nak makan French Fries... nak tanak aku turun bawah seberang hospital ada McD dan beli Double Cheese Meal set untuk aku (heuheuheu...) dan extra Large Fries untuk wife... kemudian naik ke atas semula dan makan sama². sok sek sok sek.. dan pukul 2.00 petang dan sekali lagi awek guard yang jaga wad tu menghalau aku serta pelawat² yang lain dan buleh datang melawat semula jam 4.30 petang... haizzz... kaco ar!!!

4.40 petang aku sampai ke hospital untuk melawat semula (awal sampai tapi menunggu kat bawah tu untuk beli waffle dan air punyalaa lama sebab ramai orang) dan setibanya aku di wad tersebut aku terus bedal waffle yang aku order 2... Nopal dan Isterinya juga datang... wahh terharu aku... bagus kawan² Ima ni rajin melawat dan kebetulan anak mereka operation di hospital yang sama... sok sek sok sek... ima cakap tadi doktor masuk ubat lagik... huhuhu.... tapi tak bukak²... still 2cm... aku temani dia disitu sehingga habis waktu melawat tapi kali ni dah jam 7.15 awek guard tak masuk² untuk menghalau aku.. hehehe bagus!!! buleh stay lama²... akhirnya aku memblahkan diri jam 7.30 sebab misi² kat situ dah sok sek sok sek.. dan aku terdengar masa melawat dah habis dorang soksekkan... sampai jer kat luar pintu wad aku senyum kat awek guard tu... hehehe dia termiss menghalau aku dan dia pun balas balek senyumanku yang manja... ahaks!~... sabar jer laa... baby tanak keluar lagik...

10.50 malam... Wife aku call... "Habie datang ke hospital terus ke Labour Room... (dewan bersalin) dah bukak 4cm...." Yahooo!!!! dah bukak! dah bukak! happy sakan aku.. terus aku bangun dari sofa... amek baju... amek kunci.. vroom.... sampai hospital.. kat bawah aku kena tahan.. "iyer encik nak pergi mana" aku terus menjawab... nak naik atas, isteri aku dah nak bersalin suruh naik dewan bersalin.. macik guard kat bawah tu amek IC aku dan tukarkan ic aku kepada Pas Pelawat 4D... sampai jer labour room... aku kena tukar pas lagik... dorang amek Pas Pelawat 4D dan bagi aku Pas Pelawat Dewan Bersalin... huhuhu sungguh secure systems dorang... dan akhirnya aku masuk bilik bersalin no. 8... dan melihat isteri aku yang tenang berbaring di atas katil. Dia lemparkan aku sebuah senyuman... Alhamdulillah... semuanya OK!!!

13 Oktober 2009 (Selasa)
12.01 pagi.... waktu ni wife aku takde rasa apa² lagi.. aku sembang² kosong dalam bilik tu... aku tertanya²... lama lagik ker baby nak keluar ni... dah 5cm ... jam 1.00 pagi... misi masuk dan check lagi... dan kali ni dia kata dah bukak 6-7cm... huhuhu... kalau ikut kiraan sejam bukak 1cm... bersalin kena tunggu sampai 10cm baru buleh baby keluar... aku sentiasa pegang tangan wife aku... bersabar... Jam 2 pagi... misi masuk dan check lagik... 7-8cm dah... waktu ni isteri aku mengadu perut dia sakit²... macam senggugut... 3.00 pagi misi check lagi... dan cm, isteri aku mengadu sakit... tak dapat aku gambar kesakitan yang dia rasakan... sehingga dia ingin berdiri, rasa macam nak bangun dari katil tersebut... akhirnya misi benarkan dia duduk dikatil... aku panik... tapi misi² dalam bilik tu rileks jer... misi cakap suruh wife aku baring... senang sikit nanti baby nak keluar... wife aku masih mengerang kesakitan... dan ada rasa macam nak berak... misi cek lagi dan kali ni dah full 10cm.
.....................................................................................................
.....................................................................................................
.....................................................................................................

3.25pagi... Aku saksikan segalanya... Alhamdulillah my baby boy selamat dilahirkan dan my wife menangis tanda kegembiraan... ku pegang erat tanggannya... ku kucup dahinya... Alhamdulillah... semuanya dah settle... setelah baby misi bersihkan... baby di letakkan di dada wife aku.. dan aku azankan ditelinganya... di dakapan isteri... (touching wooo!!!)... baby sihat dan sungguh montel... berat dia 3.53KG... misi ambik baby semula... bagi dokumen untuk wife aku tandangan....


Saat² ini memang tidak akan dapat aku lupakan...

Bersambung....

23 comments:

Datin Paduka Bokbong said...

ALHAMDULILLAH...
TAHNIAH pd ady & isteri. tumpang happy baca entry ni :))))

ema mummy meen said...

Tahniah Ady..huhuhu

kabussenja said...

salam. TAHNIAH.

aNnAsUeJiE said...

ohh teringat zaman dulu2..

nnt kitaorg dpt gaji, kitaorg dtg melawat ey?!! hihi! ;p

~Firsya~ said...

terharunye saat melihat isteri kite bertarung nyawa...btw,tahniah utk ady n ima...smoga menjadi papa n mama yg terbaik...

CatlinaFly said...

tahniah ...:)

Rinna said...

Tahniah..dapat baby boy..

Murni said...

sya pn bru ja lahirkn baby boy pda 13/08/09.Taniah pada awk N isteri.

Ann said...

alhamdulillah kdua2nye sihat dan selamat...
smg jd parents yg tbaik wat anak2 ek..tahniah!

eNaSaN said...

tahniah 4 ady & wife...

n@m@n said...

mak oii..chubbynya..aku punya 3.2kg..tp x chubby sgt..hehehe

tahniah bro...

mannira said...

congratulation...dah jadi ayah..

Nur Fatihah said...

tahniah bro ady...
sudah menjadi papa erk...

Ivy Metaga said...

tahniah..gebunya pipi baby tu, comel, macam muka ady lah hehe..

wanshah said...

salam bro ady. tahniah cz dah jadi ayah. tahniah gak kat kak shima. :) mcm muka bro la baby tu. :-P

Dee said...

tahniah ady..syukur semuanya selamat..wah..muka bb cam muka u lah..jd papa yg baik ok..cam papadom..hahaha..

✿FITRAH ALAM KELUARGA BAHAGIA✿ said...

Salam, alhamdulillah..Tahniah abg ady coz dpt org baru. smoga kehadirannya lbh menguatkan lg ikatan kekeluargaan dan kebahagiaan abg ady sekeluarga. comel anknye cm muke abg ady...smoga dilimpahkn kurniaan rezeki, InsyaAllah.

green said...

tahniah..
semoga dia menjadi anak yg baik..

kiki lala said...

tahniah atas klahiran muhammad syahmi tu...comel&montel.bah, bila mau bawa dia balik sndakan?heheh...smoga khidupan korg tmbh2 bahagia...

kiki lala said...

tahniah atas klahiran muhammad syahmi tu...comel&montel.bah, bila mau bawa dia balik sndakan?heheh...smoga khidupan korg tmbh2 bahagia...

Baba Roshidan said...

Salam,
Taniah Ady, anak adalah permata yang dikurniakan oleh Allah, jaga, belai, didik permata hati itu menjadi anak yang soleh..........

Cik Amy Sensei said...

salam..


tahniah buatmu atas kelahiran cahayamata itu..

moga dia menjadi anak yang soleh kelak..ameenn..

eNaSaN said...

muka cam ady la...lalallalala