Nah ni kali lah... Bitin mo makan bergedil jagung beliau di kampung.. finaly aku belajar buat sendiri... setelah mendapat resepi kilat dari beliau trus praktikan di dapur. Ini bukan post resepi yang boleh di tiru bulat² tapi kalau mo try... buli bah kalau ko! silakan
Hiris 5 biji jagung... hiris sampai licin
Masukkan tepung sedikit dan sebiji telur.. lepas tu gaul sehingga sekata... (ala macam buat kuih jemput² a.k.a kontok²) Taruk daun bawang yang sudah di hiris² dengan garam secukup rasa. Kalau mo letak rempah ratus pun buleh ikut selera masing2. aku letak udang yang sudah di kupas.. udang tu aku potong 3... dalam 100gram pun ok sudah tu.
Dah gaul sekata.. terjunkan ke dalam kuali... api jangan besar... kasi kecik jak api tu supaya bleh goreng lama2 dan ada rasa rangup2 nanti kalau di makan.
Nah kasi banyak minyak... banyak buleh goreng.. cepat habis atau menjimatkan masa hahaha...
Taaadaaa!! Siap sudah... makan ni sama nasi tiada ikan@Ayam pun boleh! cicah sama Sos Cili Maggie Perghh!!! Sedap Bah!!! (Jangan Berliuar arr)
Masukkan tepung sedikit dan sebiji telur.. lepas tu gaul sehingga sekata... (ala macam buat kuih jemput² a.k.a kontok²) Taruk daun bawang yang sudah di hiris² dengan garam secukup rasa. Kalau mo letak rempah ratus pun buleh ikut selera masing2. aku letak udang yang sudah di kupas.. udang tu aku potong 3... dalam 100gram pun ok sudah tu.
Dah gaul sekata.. terjunkan ke dalam kuali... api jangan besar... kasi kecik jak api tu supaya bleh goreng lama2 dan ada rasa rangup2 nanti kalau di makan.
Nah kasi banyak minyak... banyak buleh goreng.. cepat habis atau menjimatkan masa hahaha...
Taaadaaa!! Siap sudah... makan ni sama nasi tiada ikan@Ayam pun boleh! cicah sama Sos Cili Maggie Perghh!!! Sedap Bah!!! (Jangan Berliuar arr)
No comments:
Post a Comment